Švarcvald torta, pravi recept
Ovaj recept za Švarcvald tortu donosi klasičnu verziju originalne torte sa šlag kremom i višnjama. Ali ako želite, višnje možete da zamenite malinama.
Sastojci
Kolač:
2 ⅛ šolja univerzalnog brašna
2 šolje belog šećera
¾ šolje kakao praha bez šećera
1 ½ kašičice praška za pecivo
¾ kašičice sode bikarbone
¾ kašičice soli
3 jaja
1 šolja mleka
½ šolje biljnog ulja
1 kašika ekstrakta vanile
Fil:
pola kilograma višanja ili malina
1 šolja belog šećera
¼ šolje gustina
1 kašičica ekstrakta vanile
Krema:
3 šolje slatke pavlake
⅓ šolje šećera u prahu
Uputstvo
Uključite rernu na 175 stepeni. Namastite i pobrašnavite dva okrugla pleha za torte prečnika od 20 cm; obložite dno papirom za pečenje.
Umutite brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u velikoj posudi. Dodajte jaja, mleko, ulje i vanilu; mutite dok se ne sjedini. Sipajte smesu za kolač u pripremljene plehove.
Pecite u unapred ugrejanoj rerni dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, oko 35 minuta. Ohladite korice oko 10 minuta vam treba. Prođite nožem oko ivica da se oslobodi i pažljivo postavite na stalak za tortu, ili tacnu da se potpuno ohladi, sat do dva.
Dok se kore za tortu peku, ocedite višnje za fil, sačuvajte 1/2 šolje soka. Pomešajte sačuvani sok, višnje, šećer i gustin u šerpi. Kuvajte, stalno mešajući, na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dodajte vanilu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 30 minuta. Prebacite u frižider da se potpuno ohladi pre nego što sastavite tortu.
Umutite slatku pavlaku i šećer u prahu za fil u ohlađenoj srednjoj posudi. Mutite električnim mikserom na visokoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
Podelite svaki sloj kolača na pola horizontalno, koristeći dug nož sa nazubljenim sečivom.. Sačuvajte 1 1/2 šolju fila za ukrašavanje torte; stavite sa strane.
Za sastavljanje, stavite jedan sloj kolača na tanjir za tortu. Premažite sa 1 šoljom fila; pospite sa 3/4 šolje fila sa višnjama. Stavite drugi sloj kolača; ponovite slojeve fila i višanja. Stavite treći sloj kolača i premažite strane torte filom.
Stavite sačuvani fil od 1 1/2 šolje u kesu za ukrašavanje sa zvezdastom mlaznicom. Napravite ukrase sa vrha i dna torte. Nanesite preostale višnje filom na vrh torte.
Čuvajte pokrivenu u frižideru dok ne bude spremna za serviranje.
Nutritivne vrednosti (po porciji)
662 Kalorije
34g Masti
87g Ugljeni hidrati
8g Proteini
Vreme pripreme: 50 min
Vreme kuvanja: 35 min
Dodatno vreme: 1 sat 30 min
Ukupno vreme: 2 sata 55 min
Porcije: 12
No Comment! Be the first one.