Najguglanije jelo u 2023. godini: Bibimbap pravi se od onoga što imate u frižideru
Na kraju godine prave se razne liste, a stranica Google Trends izbacila je najguglanije jelo u 2023. godini. I to je, korejski klasik: bibimbap.
Dakle, jelo se zove bibimbap (izgovara se “bi-BIM-bap”) – bibim znači “mešano” a bap znači “pirinač”.
Ova voljena korejska hrana kombinuje kuvani beli pirinač sa raznovrsnim svežim, mariniranim i dinstanim povrćem, zajedno sa sirovim ili proprženim mesom.
Uvek se poslužuje sa jajetom, najčešće pečenim na suncu, kao i trakama hrskavog i lagano začinjenog morskog algi.
Kimči ili drugo kiselo povrće, kao i ukiseljeni sastojci, doprinose dodatnoj dubini, dok gočudžang – ikonična korejska fermentisana pasta od crvene ljute paprike – daje činijama dimljen, sočan, blago sladak i blago začinjen ukusni profil. ,
Kada vidite najlepši završni proizvod, možda ćete pomisliti da je bibimbap previše komplikovan za vas, ali ste u zabludi.
Postoji već vekovima, a jedu ga svi, od najbogatijih do najsiromašnijih ljudi.
Bibimbap se može prilagoditi svakom načinu života ili dijeti – bilo da je reč o kuvanju za početnike ili napredne kuvare; avanturističkim ili oprezni potrošačima, ili veganskoj ili izuzetno dekadentnoj dijeti.
Ipak, treba napomenuti da je bibimbap prilično zdrav, niskokalorično jelo koje je bogato vlaknima, ugljenim hidratima i proteinima. Zbog fleksibilnosti jela, takođe je sjajno za okupljanja od jednog možete da napravite više jela.
Da biste napravili svoj bibimbap kod kuće, trebaće vam kratki beli pirinač kao osnova.
Neki preferiraju smeđi pirinač ako biraju zdraviju varijantu.
Ako volite meso, trebaće vam vaš izbor proteina: tradicionalno se služi sa sirovim govedinom i sirovim žumancima, ali ako to nije po vašem ukusu, možete zameniti svojim omiljenim kuvanim proteinima poput morskih plodova, piletine ili jajeta pečenog na srednje.
Zatim, ubacujete bilo koju vrstu vašeg omiljenog povrća.
“Tajni sos” je doslovno sos: gočudžang. Različiti recepti zahtevaju različite varijacije, a uz malo online istraživanja možete pronaći recept koji odgovara vašem nepcu.
Neki koriste gočudžang onakvim kakav jeste, dok drugi dodaju susamovo ulje, vodu i šećer za slađi efekat, a drugi dodaju više belog luka, ljutih ili sirćetnih elemenata.
Stavite pirinač na dno činije i rasporedite šareno povrće i proteine oko ivica, zadržavajući centralno mesto za savršeno kuvano jaje.
Prelijte izborom sojinog sosu, susamovim uljem i sosom od gočudžanga preko osnovnih sastojaka i pospite tostiranim semenkama susama ako želite.
I postoji prilično sjajan upgrade vašem svakodnevnom bibimbap-u koji se zove dolsot bibimbap. Dolsot se odnosi na “vrući kameni lonac”. U ovaj vrući lonac se sipa susamovo ulje, a pirinač se postavlja na vrh, ostavljen da pucketa i stvara hrskavu, tostiranu koru dok se povrće i meso prže i pare iznad. Ova raskošna verzija bibimbapa je skuplja opcija koja se služi u korejskim restoranima. I kada jednom probate, shvatićete zašto je skuplje.
RECEPT
Sastojci
1 krastavac, iseckan na štapiće
1/4 šolje gochujang (korejska pasta od ljute paprike) (opciono)
1 snop svežeg spanaća, iseckan na tanke trake
1 supena kašika sojinog sosa
2 kašičice maslinovog ulja, podeljene
2 šargarepe, iseckane na štapiće
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 prstohvat sušenog ljutog bibera
1 funta tanko narezanog biftek od mesa (top round steak)
4 velika jaja
4 šolje kuvanog belog pirinča
4 kašičice tostiranog susamovog ulja, podeljene
1 kašičica susamovih semenki
2 kašičice gochujang paste (opciono), podeljene
Uputstva
Pomešajte štapiće krastavca i gochujang pastu u posudi; ostavite sa strane.
Prokuvajte oko 2 šolje vode u velikom tiganju i umešajte spanać; kuvajte dok ne postane svetlozelen i ne povene, 2 do 3 minuta.
Ocedite spanać i iscedite što je više vlage moguće; stavite spanać sa strane u posudu i umešajte sojin sos.
Ugrejte 1 kašičicu maslinovog ulja u velikom tiganju bez lepka; kuvajte i mešajte šargarepu dok ne omekša, oko 3 minuta.
Umešajte beli luk i kuvajte samo dok ne zamiriše, oko 1 minut. Umešajte smešu krastavca; pospite sušenim biberom. Stavite šargarepe sa strane u posudu.
Propržite meso u čistom tiganju na srednjoj vatri, oko 5 minuta sa svake strane; stavite na stranu.
U drugom tiganju, na srednje-niskoj vatri, zagrijte preostalu 1 kašičicu maslinovog ulja. Pržite jaja samo sa jedne strane dok žumanca ne postanu tečna, ali belanca ostanu čvrsta, 2 do 4 minuta.
Podelite kuvani pirinač u 4 velike činije za posluživanje; prekrijte spanaća, nekoliko komada mesa i krastavcima. Stavite po 1 jaje na svaku porciju. Prelijte svaku činiju sa 1 kašičicom susamovog ulja, pospite susamovim semenkama i dodajte malu količinu gochujang paste ako želite.