• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Bibimbap
Bibimbap, foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Najguglanije jelo u 2023. godini: Bibimbap pravi se od onoga što imate u frižideru

CityMagazine
29.12.2023. 3 min Ishrana

Na kraju godine prave se razne liste, a stranica Google Trends izbacila je najguglanije jelo u 2023. godini. I to je, korejski klasik: bibimbap.

Dakle, jelo se zove bibimbap (izgovara se “bi-BIM-bap”) – bibim znači “mešano” a bap znači “pirinač”.

Ova voljena korejska hrana kombinuje kuvani beli pirinač sa raznovrsnim svežim, mariniranim i dinstanim povrćem, zajedno sa sirovim ili proprženim mesom.

Uvek se poslužuje sa jajetom, najčešće pečenim na suncu, kao i trakama hrskavog i lagano začinjenog morskog algi.

Kimči ili drugo kiselo povrće, kao i ukiseljeni sastojci, doprinose dodatnoj dubini, dok gočudžang – ikonična korejska fermentisana pasta od crvene ljute paprike – daje činijama dimljen, sočan, blago sladak i blago začinjen ukusni profil. ,

Kada vidite najlepši završni proizvod, možda ćete pomisliti da je bibimbap previše komplikovan za vas, ali ste u zabludi.

Postoji već vekovima, a jedu ga svi, od najbogatijih do najsiromašnijih ljudi.

Olivije salata, recept iz 1894. godine

Bibimbap se može prilagoditi svakom načinu života ili dijeti – bilo da je reč o kuvanju za početnike ili napredne kuvare; avanturističkim ili oprezni potrošačima, ili veganskoj ili izuzetno dekadentnoj dijeti.

Ipak, treba napomenuti da je bibimbap prilično zdrav, niskokalorično jelo koje je bogato vlaknima, ugljenim hidratima i proteinima. Zbog fleksibilnosti jela, takođe je sjajno za okupljanja od jednog možete da napravite više jela.

Da biste napravili svoj bibimbap kod kuće, trebaće vam kratki beli pirinač kao osnova.

Neki preferiraju smeđi pirinač ako biraju zdraviju varijantu.

Ako volite meso, trebaće vam vaš izbor proteina: tradicionalno se služi sa sirovim govedinom i sirovim žumancima, ali ako to nije po vašem ukusu, možete zameniti svojim omiljenim kuvanim proteinima poput morskih plodova, piletine ili jajeta pečenog na srednje.

Zatim, ubacujete bilo koju vrstu vašeg omiljenog povrća.
“Tajni sos” je doslovno sos: gočudžang. Različiti recepti zahtevaju različite varijacije, a uz malo online istraživanja možete pronaći recept koji odgovara vašem nepcu.

Neki koriste gočudžang onakvim kakav jeste, dok drugi dodaju susamovo ulje, vodu i šećer za slađi efekat, a drugi dodaju više belog luka, ljutih ili sirćetnih elemenata.

Stavite pirinač na dno činije i rasporedite šareno povrće i proteine oko ivica, zadržavajući centralno mesto za savršeno kuvano jaje.

Prelijte izborom sojinog sosu, susamovim uljem i sosom od gočudžanga preko osnovnih sastojaka i pospite tostiranim semenkama susama ako želite.

Kondezovano mleko, recept

I postoji prilično sjajan upgrade vašem svakodnevnom bibimbap-u koji se zove dolsot bibimbap. Dolsot se odnosi na “vrući kameni lonac”. U ovaj vrući lonac se sipa susamovo ulje, a pirinač se postavlja na vrh, ostavljen da pucketa i stvara hrskavu, tostiranu koru dok se povrće i meso prže i pare iznad. Ova raskošna verzija bibimbapa je skuplja opcija koja se služi u korejskim restoranima. I kada jednom probate, shvatićete zašto je skuplje.


RECEPT
Sastojci

1 krastavac, iseckan na štapiće
1/4 šolje gochujang (korejska pasta od ljute paprike) (opciono)
1 snop svežeg spanaća, iseckan na tanke trake
1 supena kašika sojinog sosa
2 kašičice maslinovog ulja, podeljene
2 šargarepe, iseckane na štapiće
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 prstohvat sušenog ljutog bibera
1 funta tanko narezanog biftek od mesa (top round steak)
4 velika jaja
4 šolje kuvanog belog pirinča
4 kašičice tostiranog susamovog ulja, podeljene
1 kašičica susamovih semenki
2 kašičice gochujang paste (opciono), podeljene

Uputstva

Pomešajte štapiće krastavca i gochujang pastu u posudi; ostavite sa strane.

Prokuvajte oko 2 šolje vode u velikom tiganju i umešajte spanać; kuvajte dok ne postane svetlozelen i ne povene, 2 do 3 minuta.

Ocedite spanać i iscedite što je više vlage moguće; stavite spanać sa strane u posudu i umešajte sojin sos.

Ugrejte 1 kašičicu maslinovog ulja u velikom tiganju bez lepka; kuvajte i mešajte šargarepu dok ne omekša, oko 3 minuta.

Umešajte beli luk i kuvajte samo dok ne zamiriše, oko 1 minut. Umešajte smešu krastavca; pospite sušenim biberom. Stavite šargarepe sa strane u posudu.

Propržite meso u čistom tiganju na srednjoj vatri, oko 5 minuta sa svake strane; stavite na stranu.

U drugom tiganju, na srednje-niskoj vatri, zagrijte preostalu 1 kašičicu maslinovog ulja. Pržite jaja samo sa jedne strane dok žumanca ne postanu tečna, ali belanca ostanu čvrsta, 2 do 4 minuta.

Podelite kuvani pirinač u 4 velike činije za posluživanje; prekrijte spanaća, nekoliko komada mesa i krastavcima. Stavite po 1 jaje na svaku porciju. Prelijte svaku činiju sa 1 kašičicom susamovog ulja, pospite susamovim semenkama i dodajte malu količinu gochujang paste ako želite.

Oznake:

Bibimbap

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Zabeležite prazničnu atmosferu s najmilijima na savršen način
Prethodni

Zabeležite prazničnu atmosferu s najmilijima na savršen način

TV Nova vam želi srećne praznike! Vaše omiljene emisije u specijalnim izdanjima tokom januara
Sledeći

TV Nova vam želi srećne praznike! Vaše omiljene emisije u specijalnim izdanjima tokom januara

Sledeći
TV Nova vam želi srećne praznike! Vaše omiljene emisije u specijalnim izdanjima tokom januara
29.12.2023.

TV Nova vam želi srećne praznike! Vaše omiljene emisije u specijalnim izdanjima tokom januara

Prethodni
29.12.2023.

Zabeležite prazničnu atmosferu s najmilijima na savršen način

Zabeležite prazničnu atmosferu s najmilijima na savršen način

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖