• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
avokado
Foto: Shutterstock/Krasula

Sve više ljudi odbacuje avokado, a evo i zašto

CityMagazine
22.01.2024. 3 min Ishrana

Čak i oni koji nisu znali šta je avokado su u međuvremenu imali prilike da puno pročitaju u njemu, jer je sve aktuelniji.

Avokado je poslednjih nekoliko godina pravi hit u svetu – iako je ovo tropsko voće iz prašuma Srednje i Južne Amerike već vekovima deo tamošnjih kuhinja, tek je u ovoj deceniji postalo popularno širom sveta, no čini se kako mu popularnost sve više pada, piše Index.hr.

Naime, sve više svetskih restorana traži alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga napušta u potpunosti.

Razlog tome je što avokado ima ogroman karbonski otisak, za rast mu je potrebno 320 litara vode, a globalna potražnja je tolika da postaje nedostupan za lokalno stanovništvo u područjima u kojima se uzgaja.

Alternativa avokadu

@fitgreenmind Better than avocado toast, change my mind! 😝 #easyrecipe #quickrecipes #easyveganrecipes #veganfood #veganbreakfast ♬ Originalton – Maya Leinenbach

Tomasina Majers, suvlasnica lanca meksičkih restorana Wahaca, 2021. godine predstavila je sos za koji smatra da je dobra alternativa popularnom gvakamoleu – vahakamole sos inspirisan zelenim gvakamoleom, napravljen od boba, zelenog čilija, limete i korijandera.

No, ovaj restoran nije jedini koji je smanjio korišćenje avokada ili ga potpuno izbacio iz upotrebe.

U Torontu je meksički kuvar Aldo Kamarena predložio alternativu gvakamoleu napravljenu od paste od tikvica i semenki bundeve, šef Santijago Lastra uključio je sos u stilu gvakamolea napravljen od pistaća i fermentisanih ogrozda na jelovnik u svom meksičkom restoranu u Londonu, a irski ugostitelj Dž. P. Mekmahon razvio je alternativu gvakamoleu napravljenu od čičoka.

Čak je i popularni zagrebački Boogie Lab sa svog menija maknuo avokado, a poručili su da će sva hrana koja se služi u Boogie lokalima biti sezonska i lokalna. No je li avokado zaista toliko loš i, kako neki kažu, gori za okolinu od mesa i mlečnih proizvoda?

Avokado – proizvodnja i transport

Avokado raste na drveću, a ta mu činjenica svakako ide u prilog. Naime, drveće hvata ugljen-dioksid iz atmosfere i zauzvrat ispušta kiseonik, a njihovo korenje takođe pomaže u zaštiti tla od erozije.

Drvo avokada potiče iz Meksika, gde se većina avokada još uvek uzgaja, ali se danas, osim u Meksiku, avokado uzgaja i širom sveta u tropskim i suptropskim klimama.

Postojeće plantaže avokada, ako se njima dobro upravlja, nisu problematične. Međutim, budući da potražnja za avokadom raste, u nekim područjima nastaju problemi.

Kada se zemlja raščisti kako bi se napravilo mesta za stabla avokada ili se voda preusmeri iz potoka i reka radi navodnjavanja, karbonski i vodeni otisak avokada raste.

To ne znači nužno da je avokado loš, to jednostavno znači da njegova proizvodnja nije toliko održiva. Dok se to ne popravi, i dalje možemo povremeno uživati u avokadu, ali možda ga ne bi trebalo jesti svakodnevno kako bismo izbegli tako visoku potražnju.

View this post on Instagram

A post shared by Andreea Grecu (@tastebazaar)

Što je gore za okolinu – proizvodnja avokada ili mesa?

Osim toga, stabla avokada traže više vode nego druga stabla – za uzgoj jednog avokada potrebno je 320 litara vode.

No, u poređenju s mesom, avokado je ipak beskrajno bolji – za proizvodnju 150 grama junetine potrebno je 2.315 litara vode, za istu količinu svinjetine potrebno je 900 litara, a za piletinu 650 litara.

Avokado se takođe često koristi kao zamena za maslac, kao kremasti namaz ili u desertima, a da biste proizveli prosečnu količinu maslaca veličine avokada, potrebno vam je čak 833 litre vode.

Izvor: Index.hr

Oznake:

avokado

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

avion zamena mesta
Prethodni

Kada i kako da zamenite mesto sa drugim putnikom u avionu

Čaj od ive: Zaboravljena biljka koja čuva celo telo
Sledeći

Čaj od ive: Zaboravljena biljka koja čuva celo telo

Sledeći
Čaj od ive: Zaboravljena biljka koja čuva celo telo
22.01.2024.

Čaj od ive: Zaboravljena biljka koja čuva celo telo

Prethodni
21.01.2024.

Kada i kako da zamenite mesto sa drugim putnikom u avionu

avion zamena mesta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖