Specijaliteti sveta od kojih vam se okreće stomak i svi su na jednom mestu: Muzej odvratne hrane u kom umesto ulaznice dobijate vreću za povraćanje
Da li ste već čuli za Muzej odvratne hrane otvoren u švedskom gradu Malmeu? Sa preko 80 eksponata hrane i pića, posvećen je hrani iz celog sveta koju neki ljudi smatraju odvratnom ili odbojnom.
Muzej funkcioniše tako da posetitelji dobiju vreću za povraćanje umesto karte, a šetajući kroz muzej mogu videti, pomirisati, a, ako su dovoljno hrabri, i probati neke od eksponata.
Zvuči ludo, no ovaj je muzej glavna atrakcija u Malmeu, trećem po veličini gradu u Švedskoj. Na TripAdvisoru je Muzej odvratne hrane rangiran kao broj 1 na popisu od devedeset i četiri stvari koje treba učiniti u Malmeu. Posetioci se često iznenade kada otkriju da se muzej nalazi na prvom spratu tržnog centra, između prodavnice nameštaja i umetničke galerije.
A još je veće iznenađenje kada uđu unutra, jer je muzej prepun raznih neobičnih eksponata, kojima će se približiti samo najhrabriji. Tu je Surströmming, fermentisana švedska haringa koja se smatra jednom od najsmrdljivijih namirnica na svetu, kao i casu marzu, sir prepun živih crva sa Sardinije.
Muzej odvratne hrane, specijaliteti:
Druge namirnice koje se posebno ističu su Durian, poznato smrdljivo voće iz Tajlanda, penis bika, pečeni zamorci iliti morski prasići iz Perua, smrdljivi tofu iz Kine, osušene smrdibube iz Zimbabvea, kungu torta napravljena od miliona zgnječenih mušica, prženi skakavci, sok od žaba i mišje vino, bokal pirinčanog vina sa dvestotinjak beba glodara.
Muzej odvratne hrane, koji je otvoren 2018., zamisao je Samjuela Vesta koji je rođen u Kaliforniji, a više od dva decenije živi u Švedskoj. Kada je 2016, tokom putovanja u Zagreb zalutao u Muzej prekinutih veza, proučavao je eksponate neuspelih ljubavnih veza i došao na ideju za muzej posvećen propalim poslovnim proizvodima i uslugama pa je otvorio Muzej neuspeha. Muzej je doživio ogroman uspeh, a uskoro je otvorio i drugi muzej – Muzej odvratne hrane.
Planiranje muzeja započelo je jednostavnim pitanjem: što se sve računa kao hrana? Vest je regrutovao svog prijatelja Andreasa Ahrensa, IT preduzetnika i gurmana, kako bi mu pomogao u odabiru predmeta koji bi se kvalifikovali za izložbu. Četiri stotine predmeta prošlo je kroz njihove ruke, nakon čega su izdvojeni oni posebni na temelju četiri kriterijuma: ukusa, teksture, mirisa i procesa kojim su napravljeni.
Nakon što su odabrali eksponate, morali su da se bore s carinom i prevozom. Svið, tradicionalno islandsko jelo u kojem se ovčja glava prepolovi i kuha, nije bilo moguće nabaviti iz logističkih razloga. Hrana je umesto toga predstavljena fotografijom glave pored porcija pire od krompira.
Isto se važi i za ortolan, gotovo izumrlu francusku pticu pevačicu, koja se priprema tako što se ptica oslepi i potom udavi u rakiji, što je praksa koja je sada zabranjena u Europskoj uniji. Sirovi mozak majmuna, koji se navodno posluživao na kineskim carskim banketima, predstavljen je drvenim stolom na kojemu bi se majmun držao dok mu se ne izvadi mozak.
Iako je ovaj muzej u Malmeu uglavnom dobro prihvaćen i turisti ga vole, ima i brojne kritičare koji su ga optužili za kulturnu neosetljivost, a u nekim slučajevima i za otvoreni rasizam. Godine 2018. kolumnista L.A. Timesa Lucas Kvan Piterson utvrdio je da muzej jača predrasude prema drugim zemljama i njihovu hranu svodi na klišee.
Takođe, riječ “odvratno” u nazivu muzeja vrlo je kontroverzna, no, kako Arens kaže, da su upotrebili bilo koju drugu reč, poput “neobično” ili “čudno”, jednostavno ne bi imala isti prizvuk i to ne bi bilo to.