Ulong čaj: Smanjuje holesterol, štiti od demencije i poboljšava zdravlje srca
Ulong čaj spada među najzdravije čajeve, naziva se i “ubica masti” jer pomaže u slučaju visokog holesterola, kod mršavljenja bez gladovanja i za ubrzavanje metabolizma. Po stepenu fermentacije je između zelenog i crnog čaja, a količina teina manja je nego u crnom, a viša nego u zelenom čaju.
Ulong čaj može biti zelenkaste ili smeđe boje, zavisno od stepena fermentacije (vrenja), a poznat je i kao crveni čaj, piše Živim.gloria.hr.
Antioksidansi
Neki od glavnih antioksidansa u ulong čaju su polifenoli teaflavini, tearubigini i EGCG. Oni su odgovorni za mnoge njegove zdravstvene koristi.
Veruje se da polifenoli u ulongu smanjuje nivo šećera u krvi. Takođe mogu poboljšati zdravlje srca i smanjiti verovatnoću javljanja srčanih bolesti.
Ulong čaj takođe je pokazao neke potencijalno odlične efekte na mozak. Konzumiranje ulonga povezana je s manjim rizikom od demencije, ali i poboljšanim pamćenjem.
Tein u čaju takođr može pojačati pažnju i smanjiti anksioznost. Osim toga, redovno pijenje ulong čaja povezano je s većom mineralnom gustoćom kostiju, čime se smanjuju prelomi i zubni plak.
Da li konzumiranje ulong čaja ima nuspojave?
Ulong čaj, kao i većina čajeva, smatra se zdravim napitkom. S obzirom na to da sadrži kofein, koji kad se konzumira u velikim količinama može izazvati neke neugodne nuspojave, uključujući nesanicu, glavobolje i anksioznost, ne bi trebalo da se uzima više od 3 šoljice ovog napitka dnevno.
Takođe, imajte na umu da kofein ometa neke lekove.