“Ovako umem i ja da spremim, al vam neću uzeti 1385 dinara”: Fudblogerka je posetila restoran Džejmija Olivera i imala svašta da kaže
Džejmi Oliver je otvorio restoran u Beogradu, a intersovanje za njega i dalje ne jenjava.
Kako zbog lokacije, tako i zbog imena poznatog britanskog kuvara i tv voditelja, restoran već nedeljama posećuju mnogi novinari i food blogeri, želeći da vide da li je hajp zaslužen.
Pa je tako, za Nova.rs, fudblogerka Jazavitza posetila i napisala recenziju ovog restorana. Kako je napisala pomolila se gastro božanstvima, i sela u restoran na Beogradu na vodi. Po njenom mišljenju, lokal je fino sređen, bio je oko 40% popunjen za ručak, konobari su fini i uslužni, usluga je brza, ljubazna, a muzika neutralna. Ocene jela prenosimo u celosti.
“Prema opisima na meniju, jela deluju preukusno. Malo mi je pošla vodica na usta, i proradile su gladne oči, pa sam naručila bogato.
Predjelo
Kaponata od patlidžana
(Slatko-kiseli namaz od patlidžana i paradajza, hrskavo pecivo, tostirani orasi)
Ocena: 3 od 10
Treba da bude slatko kisela, bila je bljutava i ljuta. Zaista ne znam šta se ovde dogodilo, al kaponata nema ovakav ukus inače. Baš kao da sam samo uzela da glabam patlidžan iz rerne na koji je neko greškom prosuo pahuljice čilija.
Ultimate lepinjice sa lukom
(Sveže lepinjice sa parmezanom, belim lukom i ruzmarinom)
Ocena: 10 od 10
Brioš lepinjice iz raja izašle, mekane, tople, pokrivene listićima soli, začinjene lukom i ruzmarinom… Toliko pokidale da sam maltene lizala tanjir za zaostale mrvice.
Glavno jelo
Karbonara
(Špageti, rikota sos sa crnim biberom, hrskava pančeta, parmezan)
Ocena: 8 od 10
Dobra karbonara, ali očekivala sam više. Pasta dobra, ali se sos razdvajao, sva slanina u njoj je bila hrskava, a ukus kompletne stvari vrlo neutralan i blag.
Kako da vam kažem – ovako umem i ja da spremim, al vam neću uzeti 1385 dinara za porciju.
Linguini sa gamborima
(Sočni Kraljevski gambori, umak od paradajza sušenog na suncu i sos od belog vina, čili, rukola, limun)
Ocena: 6 od 10
Ovde sam se malo ljutnula.
Znam ja da je teško nabaviti sve sastojke u Srbiji, al onda menjajte recept majku mu.
U meniju piše sos od belog vina i sun-dried paradajza, sa čilijem, rukolom i limunom.
Rukolu videla nisam, pobegla sa tanjira. Sun-dried paradajz (sušen na suncu) izgleda nisu mogli da nabave, pa sam jela neku tugu pečenu u rerni, bio samo gnjocav i kiseo, umesto slatkast. Cela stvar je bila maltene nesvarljivo kisela. Bez rukole da razbije kiselinu, bez tog paradajza da pomogne kontrastom, bez makar malo parmezana po vrhu, ili kocke crne čokolade u sosu da malo doda punoću, baš me razočaralo.
Svaki zalogaj sam bila u fazonu – uuu, znaš šta fali ovom jelu? To ne sme da bude slučaj.
Dezert
Mille feuille (1000 slojeva)
10 od 10
Ovo je toliko ukusno, krem je bio sjajan, domaće slatko od jagoda fantazija, a sami feuille (slojevi) toliko divni sa blagom kiselkastom notom od kore limuna, da bih verovatno u njihovoj kuhinji dobila otkaz prvog dana – sve bih sama pojela.
***Usluga u restoranu je IMPRESIVNA.
To retko hvalim, ali zaslužili su baš.
Konobar je bio predivan, ljubazan, osmehnut, pun informacija… I očigledno je obraćao pažnju jer je primetio da sam dubinski nesrećna sa linguinima, pa sam se iznenadila kad sam plaćala račun – skinuti su sa računa.
Menadžer je sjajan, kuvare sam gledala sve vreme, organizovani, medjusobno fini, obraćaju maksimalnu pažnju na higijenu.
Ono što ovde treba da napomenem, Džejmijevi restorani su deo lanca, poput McDonaldsa. To znači, između ostalog, da apsolutno svaki mora da prati ista pravila, iste recepte. Ali, kad ne možeš da nađeš iste sastojke kao što je Džejmi našao u Velikoj Britaniji, teško da možeš da očekuješ zadovoljavajuće rezultate.
E sad, da ne budem preoštra, iskreno verujem da imaju potencijal da poprave ocenu, ali moraju da se uhodaju, da prilagode recepte, da obrate pažnju na detalje (poput sosa koji se razdvaja i otužne kaponate).
Konačne ocene za restoran Džejmija Olivera
Cene: $$$
Usluga: 👍
Hrana: 8 od 10
(ali su se od dosta niže ocene izvukli na mišiće, to jest na dezert i uslugu)