• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Morski orah
Morski orah, video screenshot Morski.hr

Kod Pule uočena masovna pojava: Morski orah preplavio je Jadran

CityMagazine
07.06.2024. 1 min Priroda

Ovih dana u moru na području Verudele stručnjaci iz Pulskog akvarijuma uočili su masovnu pojavu rebraste ribe, poznate kao morski orah (Mnemiopsis leidii).

Za razliku od prethodnih godina, njihovo prisustvo u tako velikom broju ove godine se dogodilo mnogo ranije.

Naime, odrasli primerci ove ribice, kao i njene larve (larve cidipida), masovno se pojavljuju u severnom Jadranu uglavnom od avgusta do novembra, a ova pojava se beleži od 2016. godine. Od naučnika dr sc. Paolo Paliaga sa Univerziteta “Juraj Dobrila” u Puli i dr Tamara Đakovac iz CIM-a Rovinj, saznali smo da su i rebrasti posmatrani pojedinačno tokom zimskih meseci, piše Morski.hr.

Oni navode da je razlog tome izuzetno blaga zima (prosečna temperatura mora 14-15 stepeni) i toplo proleće sa temperaturom mora nekoliko stepeni iznad prosečne, odnosno iznad prosečnih dnevnih temperatura iz dužeg perioda.

Uprkos obilnijim padavinama tokom proleća, naučnici su potvrdili da nije došlo do povećanja količine hranljivih materija iz reke Po.

Iz naših akvarijumskih iskustava saznali smo da se razmnožavanje morskog oraha stimuliše povećanjem temperature za nekoliko stepeni, promenom saliniteta i dodavanjem svetlosti žutog spektra (2700K – 3300K) u trajanju od minimum 12 sati.

Morski orah se smatra invazivnom vrstom. Živi u širokom rasponu saliniteta od 4 do 38 promila i temperaturama od 3 do 30 stepeni, ali su najbrojniji na temperaturi od oko 20°C (trenutna temperatura mora u Puli je oko 22°C). ).

Pošto se hrani zooplanktonom, ribljim jajima i larvama, izuzetno negativno utiče na ekonomski važne vrste.

Oznake:

morski orah

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

kipar wayout
Prethodni

Ovog leta pravac na Kipar!

Počinje Connect Shopping vikend samo za SBB korisnike
Sledeći

Počinje Connect Shopping vikend samo za SBB korisnike

Sledeći
Počinje Connect Shopping vikend samo za SBB korisnike
07.06.2024.

Počinje Connect Shopping vikend samo za SBB korisnike

Prethodni
07.06.2024.

Ovog leta pravac na Kipar!

kipar wayout

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖