Trileće, recept za savršen kolač
Trileće je predivan kolač popularan u mnogim balkanskim zemljama, poznat po svojoj sočnosti i ukusnoj kombinaciji tri vrste mleka. Evo recepta za trileće:
Sastojci:
Kora:
6 jaja 200 g šećera 200 g brašna 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer
Mlečni sirup:
400 ml mleka 400 ml kondenzovanog mleka (zaslađenog) 400 ml pavlake za kuvanje (ili slatke pavlake)
Karamel preliv:
200 g šećera 200 ml slatke pavlake 50 g maslaca
Priprema:
Kora:
Priprema smese: Uključite rernu da se zagreje na 180°C. Umutite jaja i šećer dok smesa ne postane penasta i svetla (oko 5-7 minuta). U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, lagano mešajući dok se sve dobro ne sjedini. Pečenje: Podmažite pleh (preporučeno dimenzija oko 30×20 cm) ili ga obložite papirom za pečenje. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Izvadite koru iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Mlečni sirup:
U većoj posudi pomešajte mleko, kondenzovano mleko i pavlaku za kuvanje. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Karamel preliv:
U šerpi na srednjoj temperaturi, otopite šećer dok ne dobije zlatno smeđu boju (pazite da ne zagori). Pažljivo dodajte slatku pavlaku (smiriće se i može prskati, pa budite oprezni). Dodajte maslac i mešajte dok se sve lepo ne sjedini i dok karamel ne postane gladak. Ostavite da se malo ohladi.
Sastavljanje kolača:
Ohlađenu koru izbodite viljuškom po celoj površini, kako bi upila što više mlečnog sirupa. Polako sipajte mlečni sirup preko kore, ravnomerno ga raspoređujući. Ostavite kolač u frižideru najmanje 2-3 sata (najbolje preko noći) da upije sav sirup. Prelijte kolač ohlađenim karamel prelivom pre posluživanja.
I to je to! Vaše trileće je spremno. Uživajte u ovom sočnom i ukusnom kolaču!
No Comment! Be the first one.