• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kolač sa višnjama, recept naših baka
Kolač sa višnjama, foto: Tetiana Chugunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Kolač sa višnjama, recept naših baka

CityMagazine
06.06.2024. 2 min Recepti

Obrnuti kolač sa višnjama je ukusan desert gde se višnje stavljaju na dno kalupa, a testo ide preko njih. Nakon pečenja, kolač se preokrene tako da višnje budu na vrhu. Evo jednog jednostavnog recepta:

Kolač sa višnjama recept


Sastojci:
Za podlogu:

500 g očišćenih višanja (mogu biti sveže ili zamrznute)
100 g šećera
1 kašika maslaca

Za testo:

200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
100 g putera, omekšalog
150 g šećera
1 vanilin šećer ili ekstrakt vanile
2 jaja
120 ml mleka

Priprema:

Priprema podloge:
U posudu stavite višnje i šećer, pa ih kuvajte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne otopi i višnje ne puste sok. Dodajte kašiku maslaca i kuvajte još nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne.
Prebacite višnje u kalup za kolač (prečnika oko 22-24 cm) tako da ravnomerno prekriju dno.

Priprema testa:
U činiji prosejte brašno, prašak za pecivo i so.
U drugoj posudi, mikserom umutite puter sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i kremasta.
Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja.
Naizmenično dodajte mešavinu brašna i mleka u puter smesu, počinjući i završavajući sa brašnom. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Sipajte testo preko višanja u kalupu, ravnomerno ga rasporedite.

Pečenje:
Zagrejte rernu na 180°C.
Pecite kolač 40-45 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se hladi u kalupu oko 10 minuta.

Preokretanje kolača:
Nakon što se kolač malo prohladi, pređite nožem uz ivice kalupa da biste ga lakše izvadili.
Stavite veliki tanjir preko kalupa i pažljivo preokrenite kolač tako da višnje budu na vrhu.

Posluživanje:
Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre sečenja.
Možete ga poslužiti uz kuglu sladoleda ili malo šlaga.

Oznake:

kolač sa višnjama

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Mauro Kolagreko
Prethodni

Kuvao za Makrona i Đinpinga, a to je tek saznao u poslednjem trenutku

Trileće
Sledeći

Trileće, recept za savršen kolač

Sledeći
Trileće
07.06.2024.

Trileće, recept za savršen kolač

Prethodni
06.06.2024.

Kuvao za Makrona i Đinpinga, a to je tek saznao u poslednjem trenutku

Mauro Kolagreko

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine
    superpaun
    Indie rock bend Superpaun objavio album prvenac „Ti si heroj“: Pravedni borac protiv nepravedne svakodnevice
    CityMagazine
    hbo max novembar
    Novembar na HBO MAX: Erotika, komedije i kuvanje
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖