• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
tito
foto: Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia

Tito je bio veoma oduševljen ovim jelom, to je specijalitet koji danas mnogi voole

CityMagazine
08.06.2024. 2 min Recepti

Josip Broz Tito, bivši predsednik Jugoslavije, bio je poznat po svom istančanom ukusu u hrani i ljubavi prema dobroj kuhinji, piše Govorise.si.

Jedno od jela koje je posebno oduševilo Tita je Karađorđeva šnicla.

Nazvan po Karađorđu Petroviću, ovaj srpski specijalitet postao je jedno od najpopularnijih jela u bivšoj Jugoslaviji.

I danas mnogi vole da se prepuste tome – a evo i recepta.

Tito je bio veoma oduševljen ovim jelom, to je specijalitet koji danas mnogi voole
Karadjordjeva steak deep fried rolled veal or pork schnitzel served with fried potatoes with french fries and tartar sauce close-up in a plate on the table. Horizontal,Image: 705822034, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Recept za Karađorđe šniclu

Karađorđe šnicla je ukusno jelo od mesa punjeno kajmakom, pohovano i prženo do savršenstva. Za pripremu (za 4 osobe) biće vam potrebni sledeći sastojci:

4 svinjske ili teleće odreske (oko 150 g svaki)
200 g pavlake (ili kreme za kuvanje)
2 jaja
100 g brašna
100 g prezle
Sol i biber po ukusu
Ulje za prženje
Limun za ukras
Peršun za ukras

Đuveč, recept za tradicionalno jelo sa Balkana

Priprema

Odreske nežno istucite batom za meso da ih stanjite i omekšate. Pazite da ih ne lupate previše da se ne pocepaju. Lagano ih posolite i pobiberite sa obe strane. Svaki biftek namazati po kašiku kreme. Po sredini odreske ravnomerno rasporedite odreske u roladu, pazeći da je kajmak dobro zatvoren.

Pripremite tri tanjira: jedan sa brašnom, drugi sa umućenim jajima i treći sa prezlama. Svaku uvaljanu šniclu uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaje, a na kraju u prezle da dobijete ravnomeran premaz.

Zagrejte dovoljno ulja za prženje u dubokom tiganju. Rolat pažljivo stavite u zagrejano ulje i pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni i ne dobije hrskavu boju. Ovo obično traje oko 5-7 minuta sa svake strane. Nakon što su rolnice pržene, stavite ih na papirne ubruse da uklonite višak ulja.
Karađorđe šnicle poslužite tople. Ukrasite kriškama limuna i svežim peršunom. Jelo se može poslužiti uz razne priloge, kao što su pire krompir, pečeni krompir ili sezonska salat

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Trileće
Prethodni

Trileće, recept za savršen kolač

Nitrijanske kocke
Sledeći

Nitrijanske kocke, recept za savršen letnji starinski slatkiš

Sledeći
Nitrijanske kocke
10.06.2024.

Nitrijanske kocke, recept za savršen letnji starinski slatkiš

Prethodni
07.06.2024.

Trileće, recept za savršen kolač

Trileće

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖