Šta je zdravije: Belo ili tamno pileće meso?
O tome da li je starija kokoška ili jaje, svet se još nije dogovorio, ali nutricionisti su nam rešili još jednu dilemu, da li je zdravije belo ili tamno pileće meso.
Tačna je tvrdnja da belo pileće meso ima manje kalorija i manje masti od tamnijeg pilećeg mesa. Recimo, u jednom pilećem batku bez kože nalazi se oko 7 grama masti i 2 grama zasićene masti, u poređenju s manje od 3 grama masti i manje od 1 grama zasićene masti u pilećim grudima.
Ipak, važno je istaći da dodatna masnoća i kalorije nisu uvek loša stvar.
“Ako morate da pazite na unos zasićenih masti, belo meso može da bude bolji izbor”, rekla je nutricionistkinja Loren Menker, prenosi Eat This.
Ako ste neko ko pazi na unos masnoća, važno je obratiti pažnju i na to kako se priprema vaše pileće belo meso.
Ako jedete pohovano ili prženo belo meso, sadržaj masti će se ionako povećati. Ako želite da zadržite manji udeo masti, bolje je da belo meso pilećih prsa pečete na roštilju ili u rerni.
Da li je tamno pileće meso zdravo?
Nakon što smo utvrdili da belo meso uopšteno sadrži manje kalorija i masnoća, ne treba ignorisati ni tamno pileće meso. Tamno pileće meso, poput bataka i karabataka, ima više nivoa vitamina i hranljivih supstanci.
“Tamno meso ima više gvožđa, cinka, selena i vitamina B,” rekla je nutricionistkinja Ejmi Gudson. “Tamno meso je bolja opcija za oni koji pokušavaju da povećaju unos gvožđa, a tamno meso takođe može da sadrži više cinka, minerala koji pomaže u održavanju imunološkog zdravlja”, rekla je Manaker.
Obe vrste imaju svoje prednosti
I belo i tamno pileće meso imaju svoje prednosti i nedostatke. Belo meso nudi manje unosa masnoće, dok tamno meso može da ponudi više hranljivih supstanci.
Gudson takođe napominje da možete da obratite pažnju na to da li jedete kožicu ili ne. “Belo meso se obično uzima s prsa, odakle ljudi obično skidaju kožu. Tamno meso, međutim, nalazi se u batacima, karabatacima i krilcima, a ti delovi obično imaju manje mesa i ljudi će verovatnije pojesti i kožu”, rekla je Gudson.
Dok ljudi možda ne razmišljaju puno o koži piletine, “koža je prvenstveno masna, većim delom zasićena, što dodaje značajne kalorije nemasnim proteinima”, kaže Gudson. To ne znači da uvek morate da izbegavate kožu, ali to bi moglo da bude nešto o čemu bi trebalo da razmislite ako pazite na unos masti.
Dakle, kada je reč o belom mesu naspram tamnog mesa, nutricionisti kažu da odaberete ono u čemu uživate i donesete odluku na osnovu ličnih zdravstvenih potreba.