• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Slatko od smokve
Slatko od smokve, foto: alberto maisto / Alamy / Alamy / Profimedia

Slatko od smokve, recept za početnike

CityMagazine
07.08.2024. 2 min Recepti

Slatko od smokave je ukusan i bogat desert, idealan za sve ljubitelje ovog voća. Evo recepta za pripremu slatkog od smokava:

Slatko od smokve


Sastojci:

1 kg smokava (mogu biti sveže ili suve, ako su suve, pre nego što ih koristite, potopite ih u vodu na nekoliko sati) 800 g šećera 500 ml vode 1 limun (sok) 1 vanilin šećer (po izboru) 1-2 kašike limuntusa (po izboru, za očuvanje boje)

Uputstvo:

Priprema smokava:
Ako koristite sveže smokve, operite ih i presepite na pola ili četvrtine, zavisno od veličine. Ako su smokve suve, potopite ih u vodu na nekoliko sati, zatim ih operite i presepite.

Mimoza salata, originalni recept



Priprema sirupa:
U velikom loncu, pomešajte vodu i šećer. Stavite lonac na srednje jaku vatru i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
Dodajte sok od limuna (i limuntus, ako koristite) u sirup. Kuvajte sirup dok ne počne da se zgusne, otprilike 10-15 minuta.

Kuvanje smokava:
Dodajte smokve u pripremljeni sirup. Kuvajte ih na srednje niskoj temperaturi oko 30-45 minuta. Povremeno mešajte da se smokve ne bi zalepile za dno lonca.
Ako koristite vanilin šećer, dodajte ga u poslednjih 10 minuta kuvanja.

Testiranje gustine:
Da biste proverili gustinu slatkog, stavite malo sirupa na tanjir i ostavite da se ohladi. Ako se sirup stvrdne, slatko je gotovo. Ako ne, nastavite sa kuvanjem još nekoliko minuta i ponovo proverite.

Pakovanje:
Kada slatko postigne željenu gustinu, sklonite lonac sa vatre. Dok je još vruće, sipajte slatko u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite tegle poklopcima dok je slatko još vruće, kako biste stvorili vakuum.

Hlađenje i čuvanje:
Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon što se potpuno ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Slatko od smokava može se čuvati nekoliko meseci.

Slatko od smokava je savršeno kao dodatak kiselim sirom, jogurtu, ili jednostavno kao desert. Takođe se može koristiti kao preliv za palačinke ili torte. Uživajte u svom domaćem slatkom od smokava!

Oznake:

slatko od smokve

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Hleb
Prethodni

Hleb, recept za najmirisnije kriške

bombajski krompir
Sledeći

Spremno za 30 minuta: Bombajski krompir koji se jede bez ičega

Sledeći
bombajski krompir
11.08.2024.

Spremno za 30 minuta: Bombajski krompir koji se jede bez ičega

Prethodni
07.08.2024.

Hleb, recept za najmirisnije kriške

Hleb

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Božić
    Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
    CityMagazine
    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖