• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Hleb
Hleb, foto:Afis / Digifoodstock / Profimedia

Hleb, recept za najmirisnije kriške

CityMagazine
07.08.2024. 2 min Recepti

Evo jednostavnog recepta za pravljenje domaćeg hleba.

Ovaj recept daje mek i ukusan hleb, savršen za svakodnevnu upotrebu.

Hleb, recept

Sastojci: 500 g brašna (pšenično, tip 550 ili 00 je najbolje) 1 kocka svežeg kvasca (oko 25 g) ili 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g) 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 300 ml mlake vode (oko 40°C) 2 kašike maslinovog ulja (ili drugo ulje po izboru)

Palačinke, recept za sve one koji ga guglaju

Uputstvo:

Priprema kvasca:

Ako koristite svež kvasac: U maloj posudi, rastvorite kvasac u mlakoj vodi i dodajte šećer. Ostavite 5-10 minuta dok se ne pojavi pena na površini.

Ako koristite suvi kvasac: Pomešajte kvasac i šećer sa brašnom u velikoj posudi. Dodajte mlaku vodu i nastavite prema sledećem koraku.

Priprema testa: U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i ulijte pripremljeni kvasac i maslinovo ulje. Mešajte sastojke dok se ne formira testo. Ako je testo previše suvo, dodajte još malo mlake vode, po kašiku.

Mesiti testo: Prebacite testo na brašnom posutu površinu i mesite ga 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo.

Prva fermentacija: Stavite testo u blago nauljenu posudu i prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom. Ostavite da se diže na toplom mestu (oko 25-30°C) 1-1,5 sati, dok se ne udvostruči u volumenu.

Oblikovanje hleba: Kada se testo udvostruči, izvadite ga iz posude i lagano izmesite još nekoliko minuta. Oblikujte testo u željeni oblik (okrugli, ovalni ili u kalupu za hleb). Druga fermentacija: Stavite oblikovani hleb u blago nauljeni kalup za hleb ili na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još 30-45 minuta.

Pečenje: U međuvremenu, zagrijte rernu na 220°C (200°C za ventilatorsku rernu). Pecite hleb 25-30 minuta, dok ne postane zlatno smeđi i zvuči šuplje kada kucnete na donju stranu. Ako imate kuhinjski termometar, unutrašnja temperatura hleba treba biti oko 90°C.

Hlađenje: Izvadite hleb iz rerne i stavite ga na rešetku da se ohladi pre nego što ga isečete.Ovaj domaći hleb je savršen za pravljenje sendviča, kao prilog uz supu ili jednostavno sa malo putera.

Uživajte u svežem, mirisnom hlebu!

Oznake:

hleb

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sataraš
Prethodni

Sataraš, recept za najbrži ručak

Slatko od smokve
Sledeći

Slatko od smokve, recept za početnike

Sledeći
Slatko od smokve
07.08.2024.

Slatko od smokve, recept za početnike

Prethodni
07.08.2024.

Sataraš, recept za najbrži ručak

Sataraš

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine
    feničanska šema
    Da li je ovo najpolitičkije izdanje kralja hipsterskog filma: Gledao sam film “Feničanska šema”
    Miloš Dašić
    f1
    Pretpremijera akcionog filma „F1″ u velikoj sali mts Dvorane
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖