Domaći tortilja recept za brz i ukusan letnji ručak
Ukoliko volite brze i lagane obroke, ovaj tortilja recept biće vaš najbolji saveznik tokom vrelih dana kada ne biste da provodite previše vremena pored šporeta.
Kao što znate, tortilja je osnovna namirnica u meksičkoj kuhinji, i to sa dobrim razlogom! Budući da je reč o vrlo jednostavnom jelu, ono se može koristiti kao osnova mnogih maštovitih recepata, kao što su burito, takosi, kesadilje ili se filovati različitim namazima, tako da uz dodatak mesa ili grilovanog povrća i salate postaje pravi raskošan i nutritivno bogat obrok.
Tortilja recept koji danas delimo sa vama sigurno će vas oduševiti jer je reč o vrlo svežim i laganim tortiljama koje su mnogo ukusnije i vazdušastije od gotove varijnate koju možete kupiti u prodavnici. A kako ih lako možete pripremiti kod kuće otkrijte u nastavku.
Domaći tortilja recept
Sastojci:
- 4 šolje višenamenskog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 kašike masti
- 1 ½ šolje vode
Priprema:
- U dubljoj posudi pomešajte zajedno brašno, prašak za pecivo i so.
- Zatim dodajte svinjsku mast, pa mesite prstima dok smesa ne dobije teksturu kukuruznog brašna.
- Nakon toga dodajte vodu i mešajte dok se testo fino ne sjedini.
- Prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu, pa mesite nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Podelite testo na 24 jednaka dela i od svakog oblikujte lopticu.
- Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dobro pobrašnjenom oklagijom razvaljajte lopticu testa u tanku, okruglu tortilju. Stavite u zagrejan tiganj i pecite dok ne porumeni, pa okrenite i nastavite da pecite još nekoliko minuta dok ne porumeni i sa druge strane.
- Filujte po želji i uživajte. Prijatno!
Bonus savet uz tortilja recept:
Tortilje od brašna možete čuvati u zamrzivaču oko dva meseca. Da biste sprečili da se tortilje zalepe, možete ih brzo zamrznuti na plehu pre skladištenja ili staviti pergament papir između svake tortilje.
Izvor: All recipes
No Comment! Be the first one.