Sirup od aronije, recept za osveženje puno antioksidanata, vitamina i minerala
Sirup od aronije je ukusan i zdrav napitak pravljen od plodova aronije, poznate i kao crna aronija. Ova bobica je poznata po svom visokom sadržaju antioksidanata, vitamina i minerala. Sirup od aronije može se koristiti kao sok, razblažen sa vodom, ili kao dodatak čaju, koktelima, preliv za razne deserte i i druga jela.
Evo jednostavnog recepta za pravljenje sirupa od aronije:
Sirup od aronije
Sastojci:
- 1 kg bobica aronije (svežih ili zamrznutih)
- 1 litar vode
- 500 g šećera (ili po ukusu)
- sok od 1 limuna (opciono, za dodatnu kiselost i konzervaciju)
Priprema:
- Ako koristite sveže bobice, operite ih dobro. Ako su zamrznute, pustite da se odmrznu i dobro ih ocedite.
- Stavite bobice u veliku šerpu i prelijte ih vodom. Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, dok bobice ne omekšaju i puste sok.
- Nakon kuvanja, procedite smesu kroz čistu gazu ili sito da biste dobili sok. Možete koristiti i presu za voće, ako imate.
- Stavite proceđeni sok u šerpu, dodajte šećer i kuvajte na srednje jakoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi i sirup se malo zgusne, oko 20-30 minuta. Ako koristite sok od limuna, dodajte ga u ovoj fazi.
- Dok je sirup još vruć, sipajte ga u sterilizovane flaše ili tegle i odmah zatvorite.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim čuvajte u frižideru ili na tamnom, hladnom mestu.
Sirup od aronije je odličan za upotrebu tokom cele godine i može biti sjajan dodatak vašim napicima i jelima!