• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
bougatsa
Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Bougatsa, slatko grčko pecivo od limuna, griza i vanile kome niko neće moći da odoli

Marija Arsić Milosavljević
23.08.2024. 3 min Recepti

Bougatsa, slatko grčko pecivo koje se najčešće jede za doručak (mada može i bilo kada u toku dana) pravi je delikates koji morate da probate! Kombinacija neodoljivog aromatičnog krema od limuna, vanile i griza, te hrskavih kora pravi je praznik za sva čula!

U pitanju je recept koji uključuje svega nekoliko sastojaka i koji se sprema prilično jednostavno, tako da nema razloga da ga ne isprobate u kućnoj verziji. Ukoliko ste je već jeli u Grčkoj, onda znate da je bougatsa vredna uključivanja rerne, čak i tokom ovih vrelih dana. A kako se bougatsa sprema otkrijte u nastavku.

Bougatsa

Sastojci:

  • 4 velika jajeta, sobne temperature
  • 2/3 šolje belog šećera
  • 3 šolje punomasnog mleka
  • 1/2 šolje griza
  • 1 šolja hladnog neslanog putera, iseckanog na kockice
  • 2 kašike izrendane limunove korice
  • 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
  • 1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
  • 3/4 šolje neslanog putera
  • 18 kora za pitu
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • 1/8 kašičice mlevenog cimeta
Bougatsa, slatko grčko pecivo od limuna, griza i vanile kome niko neće moći da odoli
Foto: Shutterstock/GK1982

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
  2. Jaja mutite mikserom srednjom brzinom dok ne postanu penasta, oko 1 minut. Dodajte beli šećer, pa nastavite sa mućenjem dok smesa ne postane gusta i penasta, oko 4 do 5 minuta.
  3. U međuvremenu, zagrejte mleko u velikoj šerpi na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok mleko ne počne da ključa. Mikserom na maloj brzini polako sipajte vrelo mleko u smesu od jaja, pa mutite dok se potpuno ne sjedini, oko 30 sekundi.
  4. Prespite smesu u šerpu. Stavite lonac na srednje nisku vatru i kuvajte, neprestano mešajući, dok smesa ne počne da ključa i lagano se zgusne, oko 3 do 4 minuta.
  5. Postepeno dodajte i griz, pa kuvajte, neprestano mešajući, dok se smesa ne zgusne do konzistencije kaše, 1 do 2 minuta.
  6. Uklonite šerpu sa šporeta. Postepeno u smesu umutite hladan puter, dodajući kašiku po kašiku, dok se ne istopi i homogenizuje, oko 2 minuta. Dodajte i limunovu koricu, limunov sok i vanilu, pa ostavite krem da odstoji na sobnoj temperaturi dok pripremate tepsiju, povremeno mešajući.
  7. Premažite dno i stranice nelepljivog pleha za pečenje veličine 32 x 22 cm sa oko 1 kašikom rastopljenog putera. Kore za pitu položite na suvu i čistu radnu površinu, pa ih pokrijte vlažnom čistom kuhinjskom krpom kako se u međuvremenu ne bi osušile. Složite 8 kora u pripremljenu tepsiju, lagano premazujući svaku koru otopljenim puterom.
  8. Preko kora nanesite ohlađen krem u ravnom sloju. Odozgo stavite 2 kore, takođe lagano premazane otopljenim puterom, tako da pokrijete stranice tepsije.
  9. Preostalih 8 kora pripremite na sledeći način: uzmite 1 koru, stavite je na radnu površinu, pa je lagano premažite otopljenim puterom. Počevši od kraće strane, presavijte je kao harmoniku tako da dobijete naboranu traku širine 5 cm. Stavite presavijenu koru unakrsno u tepsiju sa naborima okrenutim nagore. Ponovite postupak sa preostalih 7 kora, slažući ih jednu pored druge kako bi potpuno pokrile tepsiju.
  10. Pecite u zagrejanoj rerni dok testo ne postane zlatnosmeđe i hrskavo, 40 do 45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite bougatsa-u da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Pospite ravnomerno šećerom u prahu i cimetom, isecite na kvadrate i poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Verujemo da će vas bougatsa oduševiti, a ako volite grčke poslastice, obavezno probajte i preukusnu, egzotičnu portokalopitu. Prijatno!

Izvor: allrecipes

Oznake:

bougatsagrčki desertlimun

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

mochi
Prethodni

Mochi, recept za savršeno lepljivi i ukusni japanski kolačić

sok od grožđa
Sledeći

Sok od grožđa, prirodan, zdrav i pun vitamina

Sledeći
sok od grožđa
23.08.2024.

Sok od grožđa, prirodan, zdrav i pun vitamina

Prethodni
22.08.2024.

Mochi, recept za savršeno lepljivi i ukusni japanski kolačić

mochi

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖