• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
bougatsa
Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Bougatsa, slatko grčko pecivo od limuna, griza i vanile kome niko neće moći da odoli

Marija Arsić Milosavljević
23.08.2024. 3 min Recepti

Bougatsa, slatko grčko pecivo koje se najčešće jede za doručak (mada može i bilo kada u toku dana) pravi je delikates koji morate da probate! Kombinacija neodoljivog aromatičnog krema od limuna, vanile i griza, te hrskavih kora pravi je praznik za sva čula!

U pitanju je recept koji uključuje svega nekoliko sastojaka i koji se sprema prilično jednostavno, tako da nema razloga da ga ne isprobate u kućnoj verziji. Ukoliko ste je već jeli u Grčkoj, onda znate da je bougatsa vredna uključivanja rerne, čak i tokom ovih vrelih dana. A kako se bougatsa sprema otkrijte u nastavku.

Bougatsa

Sastojci:

  • 4 velika jajeta, sobne temperature
  • 2/3 šolje belog šećera
  • 3 šolje punomasnog mleka
  • 1/2 šolje griza
  • 1 šolja hladnog neslanog putera, iseckanog na kockice
  • 2 kašike izrendane limunove korice
  • 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
  • 1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
  • 3/4 šolje neslanog putera
  • 18 kora za pitu
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • 1/8 kašičice mlevenog cimeta
Bougatsa, slatko grčko pecivo od limuna, griza i vanile kome niko neće moći da odoli
Foto: Shutterstock/GK1982

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
  2. Jaja mutite mikserom srednjom brzinom dok ne postanu penasta, oko 1 minut. Dodajte beli šećer, pa nastavite sa mućenjem dok smesa ne postane gusta i penasta, oko 4 do 5 minuta.
  3. U međuvremenu, zagrejte mleko u velikoj šerpi na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok mleko ne počne da ključa. Mikserom na maloj brzini polako sipajte vrelo mleko u smesu od jaja, pa mutite dok se potpuno ne sjedini, oko 30 sekundi.
  4. Prespite smesu u šerpu. Stavite lonac na srednje nisku vatru i kuvajte, neprestano mešajući, dok smesa ne počne da ključa i lagano se zgusne, oko 3 do 4 minuta.
  5. Postepeno dodajte i griz, pa kuvajte, neprestano mešajući, dok se smesa ne zgusne do konzistencije kaše, 1 do 2 minuta.
  6. Uklonite šerpu sa šporeta. Postepeno u smesu umutite hladan puter, dodajući kašiku po kašiku, dok se ne istopi i homogenizuje, oko 2 minuta. Dodajte i limunovu koricu, limunov sok i vanilu, pa ostavite krem da odstoji na sobnoj temperaturi dok pripremate tepsiju, povremeno mešajući.
  7. Premažite dno i stranice nelepljivog pleha za pečenje veličine 32 x 22 cm sa oko 1 kašikom rastopljenog putera. Kore za pitu položite na suvu i čistu radnu površinu, pa ih pokrijte vlažnom čistom kuhinjskom krpom kako se u međuvremenu ne bi osušile. Složite 8 kora u pripremljenu tepsiju, lagano premazujući svaku koru otopljenim puterom.
  8. Preko kora nanesite ohlađen krem u ravnom sloju. Odozgo stavite 2 kore, takođe lagano premazane otopljenim puterom, tako da pokrijete stranice tepsije.
  9. Preostalih 8 kora pripremite na sledeći način: uzmite 1 koru, stavite je na radnu površinu, pa je lagano premažite otopljenim puterom. Počevši od kraće strane, presavijte je kao harmoniku tako da dobijete naboranu traku širine 5 cm. Stavite presavijenu koru unakrsno u tepsiju sa naborima okrenutim nagore. Ponovite postupak sa preostalih 7 kora, slažući ih jednu pored druge kako bi potpuno pokrile tepsiju.
  10. Pecite u zagrejanoj rerni dok testo ne postane zlatnosmeđe i hrskavo, 40 do 45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite bougatsa-u da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Pospite ravnomerno šećerom u prahu i cimetom, isecite na kvadrate i poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Verujemo da će vas bougatsa oduševiti, a ako volite grčke poslastice, obavezno probajte i preukusnu, egzotičnu portokalopitu. Prijatno!

Izvor: allrecipes

Oznake:

bougatsagrčki desertlimun

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

mochi
Prethodni

Mochi, recept za savršeno lepljivi i ukusni japanski kolačić

sok od grožđa
Sledeći

Sok od grožđa, prirodan, zdrav i pun vitamina

Sledeći
sok od grožđa
23.08.2024.

Sok od grožđa, prirodan, zdrav i pun vitamina

Prethodni
22.08.2024.

Mochi, recept za savršeno lepljivi i ukusni japanski kolačić

mochi

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Poznati glumac
    “Trebalo mi je 5 minuta da shvatim ko je to”: Slavni glumac se potpuno transformisao na snimanju novog filma i niko ga ne prepoznaje
    CityMagazine
    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić
    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖