Macarons, recept sa najukusnije francuske kolačiće
Macarons su slatki francuski kolačići napravljeni od belanaca, šećera i bademovog brašna. Sastoje se od dva nežna hrskava diska spojena slasnim puter kremom ili ganašom, a mogu biti najrazličitijih aroma i boja.
Iako su vrlo ukusni, pravljenje savršenih macarons-a može biti prilično izazovno zbog neophodne visoke preciznosti u pripremi i pečenju. No, budući da su svakako vredni truda, u nastavku sa vama delimo detaljne instrukcije kako da kod kuće napravite savršene macarons-e, kao iz najlepše francuske poslastičarnice!
Macarons recept
Sastojci:
- 1 ¾ šolje prah šećera
- 1 šolja brašna od blanširanog badema
- 1 kašičica soli
- ¼ kašičice vinskog praška za pecivo
- 3 belanca, sobne temperature
- ¼ šolje sitnog šećera
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 2 kapi gel boje za hranu
Puter krem:
- 1 šolja neslanog putera, omekšanog
- 3 šolje šećera u prahu
- 3 kašike pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
- U blenderu ili secku pomešajte prah šećer, bademovo brašno i 1/2 kašičice soli, pa blendajte kratko kako biste dobili fini prah. Prosejte kroz sito kako biste otklonili sve grudvice, pa sipajte u veliku posudu.
- U posebnoj posudi umutite belanca sa preostalih 1/2 kašičice soli i vinskim praškom za pecivo tako da se stvori penasta masa. Postepeno dodajte šećer i vanilu i nastavite da mutite na srednjoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Ipak, ne preterujte – vrhovi treba da zadrže svoj oblik, ali da se blago savijaju.
- Lagano umešajte 1/3 mešavine bademovog brašna u belanca, povremeno rotirajući činiju, dok se skoro ne sjedini, pa nežno umešajte i boju za hranu.
- Dodajte preostalu mešavinu bademovog brašna iz dva dodavanja, lagano mešajući dok se smesa ne sjedini. Testo treba da padne sa lopatice u debelim trakama, bez lomljenja.
- Prebacite testo u poslastičarsku kesu. Obložite 2 pleha silikonskim prostirkama za makarons. Precizno nanesite testo u svaki krug na prostirkama. Tapnite pleh za pečenje 4 puta o radnu površinu da biste oslobodili mehuriće vazduha. Pustite makarons da odstoje na sobnoj temperaturi dok se ne osuše na dodir, 30 minuta do 1 sat.
- Zagrejte rernu na 150 stepeni C.
- Pecite makarons u zagrejanoj rerni dok se dno malo ne podigne sa prostirki, oko 17 do 20 minuta, pa zarotirajte pleh za 180 stepeni.
- Pustite makarons da se ohlade na prostirkama 15 minuta. Prebacite ih na rešetku da se potpuno ohlade, najmanje 15 minuta.
- U međuvremenu, mikserom umutite puter i prah šećer tako da dobijete fini, gust krem. Dodajte pavlaku i ekstrakt vanile, pa mutite sve dok se fino ne sjedini.
- Prebacite puter krem u poslastičarsku kesu sa vrhom, pa ga nanesite na polovinu makarons-a. Odozgo stavite preostale macarons-e kako biste spojili kolačiće. Ostavite malo da se krem stegne i fino zalepi. U međuvremenu skuvajte kafu, složite macarons na lepu tacnu za posluženje i prepustite se degustaciji! Prijatno!
Bonus savet:
Vanilu možete zameniti nekim drugim ekstraktom po želji, kao što su nana ili badem.
Izvor: allrecipes
No Comment! Be the first one.