• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
macarons
Foto: Shutterstock/Erhan Inga

Macarons, recept sa najukusnije francuske kolačiće

Marija Arsić Milosavljević
27.08.2024. 2 min Recepti

Macarons su slatki francuski kolačići napravljeni od belanaca, šećera i bademovog brašna. Sastoje se od dva nežna hrskava diska spojena slasnim puter kremom ili ganašom, a mogu biti najrazličitijih aroma i boja.

Iako su vrlo ukusni, pravljenje savršenih macarons-a može biti prilično izazovno zbog neophodne visoke preciznosti u pripremi i pečenju. No, budući da su svakako vredni truda, u nastavku sa vama delimo detaljne instrukcije kako da kod kuće napravite savršene macarons-e, kao iz najlepše francuske poslastičarnice!

Macarons recept

Sastojci:

  • 1 ¾ šolje prah šećera
  • 1 šolja brašna od blanširanog badema
  • 1 kašičica soli
  • ¼ kašičice vinskog praška za pecivo
  • 3 belanca, sobne temperature
  • ¼ šolje sitnog šećera
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 2 kapi gel boje za hranu

Puter krem:

  • 1 šolja neslanog putera, omekšanog
  • 3 šolje šećera u prahu
  • 3 kašike pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
Macarons, recept sa najukusnije francuske kolačiće
Foto: Shutterstock/Jiri Hera

Priprema:

  1. U blenderu ili secku pomešajte prah šećer, bademovo brašno i 1/2 kašičice soli, pa blendajte kratko kako biste dobili fini prah. Prosejte kroz sito kako biste otklonili sve grudvice, pa sipajte u veliku posudu.
  2. U posebnoj posudi umutite belanca sa preostalih 1/2 kašičice soli i vinskim praškom za pecivo tako da se stvori penasta masa. Postepeno dodajte šećer i vanilu i nastavite da mutite na srednjoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Ipak, ne preterujte – vrhovi treba da zadrže svoj oblik, ali da se blago savijaju.
  3. Lagano umešajte 1/3 mešavine bademovog brašna u belanca, povremeno rotirajući činiju, dok se skoro ne sjedini, pa nežno umešajte i boju za hranu.
  4. Dodajte preostalu mešavinu bademovog brašna iz dva dodavanja, lagano mešajući dok se smesa ne sjedini. Testo treba da padne sa lopatice u debelim trakama, bez lomljenja.
  5. Prebacite testo u poslastičarsku kesu. Obložite 2 pleha silikonskim prostirkama za makarons. Precizno nanesite testo u svaki krug na prostirkama. Tapnite pleh za pečenje 4 puta o radnu površinu da biste oslobodili mehuriće vazduha. Pustite makarons da odstoje na sobnoj temperaturi dok se ne osuše na dodir, 30 minuta do 1 sat.
  6. Zagrejte rernu na 150 stepeni C.
  7. Pecite makarons u zagrejanoj rerni dok se dno malo ne podigne sa prostirki, oko 17 do 20 minuta, pa zarotirajte pleh za 180 stepeni.
  8. Pustite makarons da se ohlade na prostirkama 15 minuta. Prebacite ih na rešetku da se potpuno ohlade, najmanje 15 minuta.
  9. U međuvremenu, mikserom umutite puter i prah šećer tako da dobijete fini, gust krem. Dodajte pavlaku i ekstrakt vanile, pa mutite sve dok se fino ne sjedini.
  10. Prebacite puter krem u poslastičarsku kesu sa vrhom, pa ga nanesite na polovinu makarons-a. Odozgo stavite preostale macarons-e kako biste spojili kolačiće. Ostavite malo da se krem stegne i fino zalepi. U međuvremenu skuvajte kafu, složite macarons na lepu tacnu za posluženje i prepustite se degustaciji! Prijatno!

Bonus savet:

Vanilu možete zameniti nekim drugim ekstraktom po želji, kao što su nana ili badem.

Izvor: allrecipes

Oznake:

macarons

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

kinoa
Prethodni

Kinoa recept za savršeno ukusnu salatu sa fetom i povrćem

mini pice
Sledeći

Mini pice, predlog za savršen doručak ili večeru koji će deca obožavati

Sledeći
mini pice
28.08.2024.

Mini pice, predlog za savršen doručak ili večeru koji će deca obožavati

Prethodni
27.08.2024.

Kinoa recept za savršeno ukusnu salatu sa fetom i povrćem

kinoa

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Mika Antić
    Ovo je najbolja pesma Mike Antića koju on nije napisao: Godinama na internetu vlada rasprava o velikom domaćem pesniku
    CityMagazine
    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević
    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖