Lovačke šnicle – savršen predlog za bogat i aromatičan gurmanski ručak
Lovačke šnicle su popularno jelo koje se najčešće priprema od svinjskog buta ili plećke, mada mogu biti i od junećeg mesa. Postoji nekoliko verzija ovog bogatog i ukusnog jela, ali ono što je zajedničko za sve jeste prisustvo ukusnog sosa.
Uz dodatak priloga po želji, lovačke šnicle su savršen predlog za ručak ili večeru, a u nastavku pogledajte recept za lovačke šnicle u aromatičnom paradajz sosu koje se tope u ustima:
Lovačke šnicle
Sastojci:
- 500 g svinjetine (plećka ili but)
- So i biber po ukusu
- 1 luk (sitno iseckan)
- 2-3 čena belog luka (sitno iseckana)
- 400 g pelata ili pasiranog paradajza
- 1 kašičica šećera (po potrebi, za balansiranje kiselosti)
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica bosiljka (sušenog ili svežeg)
- Maslinovo ulje ili suncokretovo ulje
Priprema:
- Meso operite, osušite i isecite na šnicle debljine oko 1 cm. Posolite i pobiberite.
- U tiganju zagrejte malo ulja i pržite šnicle sa svake strane dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Prebacite ih na tanjir.
- U istom tiganju dodajte malo više ulja ako je potrebno, pa dodajte sitno iseckan luk. Pržite ga dok ne postane staklast.
- Dodajte beli luk i pržite još 1-2 minuta.
- Sipajte pelat ili pasirani paradajz, dodajte šećer, origano i bosiljak. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 10 minuta.
- Vratite šnicle u tiganj sa sosom. Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta, dok meso ne omekša.
- Poslužite toplo, uz prilog po želji (npr. pire krompir, testeninu, palentu ili svežu salatu)i uživajte u ukusnim lovačkim šniclama u paradajz sosu!
A ukoliko volite pečurke, obavezno probajte i ovaj, nešto drugačiji recept za lovačke šnicle, koje su takođe vrlo ukusne. Prijatno!