• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sutlijaš
Foto: Shutterstock/Irina Rostokina

Sutlijaš – recept za omiljeni desert svih generacija

CityMagazine
20.09.2024. 1 min Recepti

Sutlijaš je tradicionalni desert od pirinča i mleka, popularan u mnogim zemljama Balkana i šire. Obično se priprema tako da se pirinač kuva u mleku sa šećerom i vanilom, a može se dodati i limunova kora za dodatnu aromu.

Sutlijaš se uglavnom služi hladan, posut cimetom, i to kao desert ili užina. Ovaj ukusni klasik je jednostavan za pripremu i omiljen među svim generacijama! U nastavku pogledajte recept za ovu laganu kremastu poslasticu:

Sutlijaš

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 150 g pirinča (najbolje kratkog zrna)
  • 100 g šećera (po ukusu)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 1-2 kašice limunove kore (opciono)
  • Cimet u prahu (za posipanje)
Sutlijaš - recept za omiljeni desert svih generacija
Foto: Shutterstock/etorres

Priprema:

  1. Operite pirinač pod mlazom hladne vode dok ne postane bistra.
  2. U šerpi zagrejte 1 l mleka. Kada mleko počne da vri, dodajte pirinač i prstohvat soli.
  3. Kuvajte na laganoj vatri, uz povremeno mešanje, oko 30-40 minuta, dok pirinač ne omekša i upije većinu mleka.
  4. Kada je pirinač gotov, dodajte šećer, vanilin šećer i limunovu koru (ako je koristite), pa mešajte dok se šećer ne istopi.
  5. Skinite sa vatre i prebacite u servirne posude ili činije. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se stegne.
  6. Poslužite sutlijaš hladan, posut cimetom po želji i uživajte u ovom klasičnom domaćem desertu!

Oznake:

desertmlekopirinačsutlijaš

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

lovačke šnicle
Prethodni

Lovačke šnicle – savršen predlog za bogat i aromatičan gurmanski ručak

menemen
Sledeći

Menemen – recept za tursku verziju sataraša koju svi guglaju ovih dana

Sledeći
menemen
21.09.2024.

Menemen – recept za tursku verziju sataraša koju svi guglaju ovih dana

Prethodni
20.09.2024.

Lovačke šnicle – savršen predlog za bogat i aromatičan gurmanski ručak

lovačke šnicle

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    AI bend
    DA SE P(L)OČASTIMO: Mašine su došle da zavladaju, pa smo rešili da recenziramo album AI benda The Velvet Sundown
    Miloš Dašić
    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖