Na listi najboljih jela od jaja, našlo se i jedno sa Balkana: Zbog njega su čak i izmislili praznik
Gastronomski portal Taste Atlas na svoju listu najboljih jela od jaja uvrstio je i bosanski tradicionalni specijalitet – čimbur.
Ne, nisu 2 jaja od 22 dinara koje nam je kao “savršen balkanski doručak“, predložio ministar Momirović, već nešto mnogo ukusnije. Da li ste čuli za čimbur?
Jednostavno, brzo i ukusno, jelo koje nazivaju još i vrhunskim bosanskim specijalitetom, čimbur je tradicionalno jelo od jaja i luka uz koje se u Zenici slavi prvi dan proleća na Čimburijadi.
According to @tasteatlas, Tortang Talong is the best egg dish (4.7) and Balut is the worst egg dish (2.7) based on 182 egg dishes ranked worldwide.https://t.co/rIZBxMS56h pic.twitter.com/Ru2gjWH1xO
— ChatJPT (@dumidyeypee) August 7, 2022
Prvo mesto na listi najboljih jela od jaja pripalo je filipinskom omletu sa patlidžanom (Tortang Talong), dok je bosanski čimbur zauzeo najbolju poziciju sa Balkana (92. mesto od 182 jela).
Čimburijada
Čimburijada je običaj star nekoliko stotina godina, a počinje ranim jutarnjim ustajanjem ili prolećnim urankom (ili u cik zore) pri kojem se odlazi na okupljanje uz rečne tokove gde se sprema čimbur, jelo od mućenih jaja, skorupa i luka. Čimbur se peče u velikim posudama u kojima zna biti i više od stotinu jaja.
Događaj je veoma popularan među Zeničanima, tako da oni koji više ne žive tu obično dolaze na ovaj festival (čak i iz inostranstva).
Jaje kao simbol rađanja novog života se peče u velikim posudama — na stotine komada u jednoj posudi. Na taj način Zeničani pozdravljaju proleće, rađanje novog života, oživljavanje prirode, piše Wikipedia.
Postoji nekoliko verzija čimbura, a ona najpopularnija je čimbur sa mesom, za koji vam donosimo i recept.
Sastojci:
400 g mlevenog mesa (junetina, a često se koristi i jagnjetina)
2 glavice crvenog luka – sitno seckan
2 čena belog luka – sitno seckan
Po komad crvene, žute i zelene paprike – seckane na kockice
Ulje i malo putera
so, biber, slatka crvena paprika
3-4 jaja
2 kašike sitno seckanog peršuna (po želji)
Priprema:
Na zagrejanom ulju i puteru prepržiti luk (ako hoćete da izvučete onaj divni ukus, stavite prstohvat šećera dok ga dinstate). Dodati papriku i beli luk.
Na kraju dodati mleveno meso i lagano dinstati s povrćem.
Dodavati po malo vruće vode i kad je meso gotovo, začiniti, dobro promešati i napraviti udubljenja u mesu. U svako udubljenje staviti po jedno jaje da se zapeče (jaje na oko).
Stavite u rernu (prethodno ugrejanu na 180 stepeni) i ostavite da se kratko zapeče (dok se ne uhvati opna preko jajeta).
Prije posluživanja možete rastopiti malo putera s malom kašikom mlevene paprike i preliti preko čimbura. Jelo, po želji, posuti seckanim peršunom.
Poslužiti gotovo jelo, najbolje uz domaći hleb i jogurt.
Prijatno!