Nutricionistkinja otkriva koju hranu nikada ne bi trebalo kombinovati sa čajem
Prema farmaceutkinji i nutricionističkoj terapeutkinji Debri Grejson, ispijanje čaja ili kafe s određenom hranom moglo bi povećati vaše šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranjivih materija.
“Ako uz obrok uvek pijete čaj, mogli biste da postanete anemični”, rekla je Debra Grejson za “Mirror”, prenosi Ordinacija.
Dodala je da je rizik od anemije, ozbiljnog nedostatka gvožđa, posebno visok ako ste žena koja ima menstruaciju.
Hrana koja ne dolazi u obzir uz čaj i kafu uključuje obroke bogate gvožđem poput odreska i pečene govedine, kao i zeleno povrće poput spanaća, brokolija i kelja.
Studije su otkrile da brojne hemikalije u čaju i kafi mogu blokirati apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upala.
Osim u čaju i kafi, polifenoli se takođe nalaze u hrani poput voća, povrća i začina — iako u mnogo nižim količinama.
Tanini, koji se takođe nalaze u vinu, kao i oksalati, takođe su poznati po svom efektu blokiranja gvožđa.
Simptomi uključuj ekstremnu iscrpljenost, gubitak kose i pojavu infekcija.
Grejson je ponudila još neke greške u ishrani koje mogu imati štetan uticaj na naše zdravlje.
Na primer, ona savetuje onima sa slabim apetitom koji žele da se ugoje i povećaju mišićnu masu da se suzdrže od konzumiranja previše tečnosti uz obroke jer prisutnost tečnosti u želucu može smanjiti količinu hrane koju možete pojesti.
Ona takođe savetuje da jedete tri sata pre odlaska u krevet i suzdržavate se od ležanja nakon obroka kako biste izbegli simptome refluksa.