• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
coq au vin
Foto: Shutterstock/BBA Photography

Coq au vin – francuski gurmanski klasik koje je praznik za sva čula

CityMagazine
28.09.2024. 3 min Recepti

Coq au vin je tradicionalno francusko jelo koje se sastoji od piletine kuvane u crvenom vinu, obično uz dodatak slanine, pečuraka, luka, belog luka i začina. Coq au vin se obično dugo krčka na laganoj vatri, zahvaljujući čemu se meso topi i spada sa kostiju, a sos bude savršeno redukovan i pun fantastičnih aroma.

Iako zahteva malo više sastojaka i vremena za pripremu, coq au vin je pravi gurmanski delikates koji je apsolutno vredan toga. U nastavku pogledajte detaljne instrukcije:

Coq au vin

Sastojci:

  • 1 celo pile
  • 3 ⅓ crnog luka
  • ½ šolje vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice belog šećera
  • 4 velike pečurke, očišćene i izrezane na četvrtine
  • 3 čena belog luka, izgnječena
  • 1 ½ šolje suvog i jakog crvenog vina
  • 2 lovorova lista
  • 1 grančica majčine dušice
  • ¾ kašičice soli
  • ¾ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 2 kašike crnog vina
  • 1 kašičica krompirovog skroba
  • 4 kriške hleba, uklonjene kore
  • 2 kašičice ulja kanole
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
Coq au vin - francuski gurmanski klasik koje je praznik za sva čula
Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Priprema:

  1. Isecite krilca od pileta, presecajući na zglobovima na 3 dela. Preostalu piletinu isecite na 4 dela – 2 bataka i karabataka i 2 dela grudi.
  2. Uklonite kožu i kosti sa grudi i pilećih krilaca, otkoštite batake i karabatake, pa isecite meso na veće komade.
  3. Pomešajte 3 glavice seckanog crnog luka, vodu, 1 kašiku maslinovog ulja i šećer u velikom tiganju, pa dovedite do ključanja i kuvajte dok voda ne ispari i luk počne da se prži, 2 do 4 minuta. Nastavite sa kuvanjem i mešanjem, povremeno okrećući tiganj, dok luk ne porumeni i ne glazira se sa svih strana, 5 do 7 minuta.
  4. Dodajte pečurke, pa kuvajte i mešajte 1 minut. Uklonite sa vatre i poklopite.
  5. Zagrejte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.
  6. Dodajte pileća krilca i kuvajte, često mešajući, dok ne porumene sa svih strana, 2 do 3 minuta. Dodajte meso od bataka, pa kuvajte i mešajte dok ne porumeni, 2 do 3 minuta po strani. Dodajte i grudi, pa kuvajte i mešajte dok ne porumeni, 2 minuta po strani. Prebacite komade piletine na tanjir.
  7. Zagrejte rernu na 200 stepeni C.
  8. Stavite 1/3 glavice crnog luka u isti tiganj koji ste koristili za piletinu, pa kuvajte i mešajte 1 minut.
  9. Dodajte beli luk, pa kuvajte dok ne zamiriše, oko 10 sekundi. Dodajte 1 1/2 šolje crnog vina, lovorov list, majčinu dušicu, so i biber, pa dovedite do ključanja. Vratite krilca i meso od bataka u tiganj; poklopite i lagano dinstajte 5 minuta. Dodajte zatim i pileće grudi i lagano dinstajte dok piletina više ne bude ružičasta u sredini, oko 6 minuta.
  10. Pomešajte 2 kašike crnog vina i krompirovog skroba zajedno u posudi dok se ne rastvore. Sipajte u tiganj sa mesom dok se sos ne zgusne, 2 do 3 minuta. Dodajte crni luk i pečurke zajedno sa njihovim sokovima.
  11. Isecite svaku krišku hleba dijagonalno na pola da biste dobili 2 trougla. Premažite ih uljem sa obe strane, pa pecite u zagrejanoj rerni dok krutoni ne porumene, 8 do 10 minuta.
  12. Poslužite meso uz prepečene krutone, prelijte sosom, pospite peršunom i uživajte u savršeno ukusnom i bogatom coq au vin-u! Prijatno!

Izvor: allrecipes

Oznake:

coq au vinfrancuska kuhinjapetao u vinu

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ovaj specijalitet iz Bosne našao se na meti Taste Atlasa, a nisu ćevapi
Prethodni

Ovaj specijalitet iz Bosne našao se na meti Taste Atlasa, a nisu ćevapi

Slavna "penicilin supa" za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka
Sledeći

Slavna “penicilin supa” za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka

Sledeći
Slavna "penicilin supa" za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka
29.09.2024.

Slavna “penicilin supa” za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka

Prethodni
28.09.2024.

Ovaj specijalitet iz Bosne našao se na meti Taste Atlasa, a nisu ćevapi

Ovaj specijalitet iz Bosne našao se na meti Taste Atlasa, a nisu ćevapi

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖