• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
coq au vin
Foto: Shutterstock/BBA Photography

Coq au vin – francuski gurmanski klasik koje je praznik za sva čula

CityMagazine
28.09.2024. 3 min Recepti

Coq au vin je tradicionalno francusko jelo koje se sastoji od piletine kuvane u crvenom vinu, obično uz dodatak slanine, pečuraka, luka, belog luka i začina. Coq au vin se obično dugo krčka na laganoj vatri, zahvaljujući čemu se meso topi i spada sa kostiju, a sos bude savršeno redukovan i pun fantastičnih aroma.

Iako zahteva malo više sastojaka i vremena za pripremu, coq au vin je pravi gurmanski delikates koji je apsolutno vredan toga. U nastavku pogledajte detaljne instrukcije:

Coq au vin

Sastojci:

  • 1 celo pile
  • 3 ⅓ crnog luka
  • ½ šolje vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice belog šećera
  • 4 velike pečurke, očišćene i izrezane na četvrtine
  • 3 čena belog luka, izgnječena
  • 1 ½ šolje suvog i jakog crvenog vina
  • 2 lovorova lista
  • 1 grančica majčine dušice
  • ¾ kašičice soli
  • ¾ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 2 kašike crnog vina
  • 1 kašičica krompirovog skroba
  • 4 kriške hleba, uklonjene kore
  • 2 kašičice ulja kanole
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
Coq au vin - francuski gurmanski klasik koje je praznik za sva čula
Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Priprema:

  1. Isecite krilca od pileta, presecajući na zglobovima na 3 dela. Preostalu piletinu isecite na 4 dela – 2 bataka i karabataka i 2 dela grudi.
  2. Uklonite kožu i kosti sa grudi i pilećih krilaca, otkoštite batake i karabatake, pa isecite meso na veće komade.
  3. Pomešajte 3 glavice seckanog crnog luka, vodu, 1 kašiku maslinovog ulja i šećer u velikom tiganju, pa dovedite do ključanja i kuvajte dok voda ne ispari i luk počne da se prži, 2 do 4 minuta. Nastavite sa kuvanjem i mešanjem, povremeno okrećući tiganj, dok luk ne porumeni i ne glazira se sa svih strana, 5 do 7 minuta.
  4. Dodajte pečurke, pa kuvajte i mešajte 1 minut. Uklonite sa vatre i poklopite.
  5. Zagrejte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.
  6. Dodajte pileća krilca i kuvajte, često mešajući, dok ne porumene sa svih strana, 2 do 3 minuta. Dodajte meso od bataka, pa kuvajte i mešajte dok ne porumeni, 2 do 3 minuta po strani. Dodajte i grudi, pa kuvajte i mešajte dok ne porumeni, 2 minuta po strani. Prebacite komade piletine na tanjir.
  7. Zagrejte rernu na 200 stepeni C.
  8. Stavite 1/3 glavice crnog luka u isti tiganj koji ste koristili za piletinu, pa kuvajte i mešajte 1 minut.
  9. Dodajte beli luk, pa kuvajte dok ne zamiriše, oko 10 sekundi. Dodajte 1 1/2 šolje crnog vina, lovorov list, majčinu dušicu, so i biber, pa dovedite do ključanja. Vratite krilca i meso od bataka u tiganj; poklopite i lagano dinstajte 5 minuta. Dodajte zatim i pileće grudi i lagano dinstajte dok piletina više ne bude ružičasta u sredini, oko 6 minuta.
  10. Pomešajte 2 kašike crnog vina i krompirovog skroba zajedno u posudi dok se ne rastvore. Sipajte u tiganj sa mesom dok se sos ne zgusne, 2 do 3 minuta. Dodajte crni luk i pečurke zajedno sa njihovim sokovima.
  11. Isecite svaku krišku hleba dijagonalno na pola da biste dobili 2 trougla. Premažite ih uljem sa obe strane, pa pecite u zagrejanoj rerni dok krutoni ne porumene, 8 do 10 minuta.
  12. Poslužite meso uz prepečene krutone, prelijte sosom, pospite peršunom i uživajte u savršeno ukusnom i bogatom coq au vin-u! Prijatno!

Izvor: allrecipes

Oznake:

coq au vinfrancuska kuhinjapetao u vinu

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ovaj specijalitet iz Bosne našao se na meti Taste Atlasa, a nisu ćevapi
Prethodni

Ovaj specijalitet iz Bosne našao se na meti Taste Atlasa, a nisu ćevapi

Slavna "penicilin supa" za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka
Sledeći

Slavna “penicilin supa” za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka

Sledeći
Slavna "penicilin supa" za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka
29.09.2024.

Slavna “penicilin supa” za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka

Prethodni
28.09.2024.

Ovaj specijalitet iz Bosne našao se na meti Taste Atlasa, a nisu ćevapi

Ovaj specijalitet iz Bosne našao se na meti Taste Atlasa, a nisu ćevapi

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Mika Antić
    Ovo je najbolja pesma Mike Antića koju on nije napisao: Godinama na internetu vlada rasprava o velikom domaćem pesniku
    CityMagazine
    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević
    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖