Ovaj specijalitet iz Bosne našao se na meti Taste Atlasa, a nisu ćevapi
Bosanska tradicionalna jela često se nađu na TasteAtlasu, a ovog puta mesto je zauzela pogača ispod sača.
Na Instagram stranici Taste Atlasa objavljen je snimak iz planinarskog doma u Fojnici u kom su objasnili kako se priprema ovo tradicionalno jelo i šta ga čini posebnim.
“Pogača sopoda sača je tradicionalna bosanska pogača koja se peče ispod sače (metalnog ili glinenog poklopaca u obliku zvona), često pripremljena na otvorenoj vatri ili roštilju.
Proces daje hlebu izražen, rustikalni ukus sa hrskavom koricom i mekom unutrašnjosti”, navodi se u snimku.
Takođe, istakli su da se najčešće služi uz čorbe, meso ili sir, a da je sam hleb jednostavan po sastojcima.
“Naječešće se pravi od brašna, vode, hleba i soli, ali ga način kuvanja čini jedinstvenim i cenjenim u bosanskoj kuhinji” navode na kraju.
A da li ste vi probali ovaj bosanski specijalitet?