Slani mafini – recept kome ćete se rado vraćati
Slani mafini su ukusno i jednostavno pecivo koje se brzo priprema i koje je savršen izbor za doručak, užinu ili laganu večeru. Jednostavna osnova dopušta puno eksperimentisanja, pa tako u smesu možete dodati sir po želji, šunku ili neki drugi suhomesnati proizvod, masline, pečurke, mleveno meso, povrće…
Slani mafini odlični su za posluženje na proslavama, piknicima ili kao brza užina za poneti. Osim što su ukusni, lako se pripremaju i prilagođavaju različitim ukusima, a ovoga puta za vas smo izdvojili recept za slane mafine sa sušenim paradajzom:
Slani mafini
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo (10 g)
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 2 jajeta
- 200 ml jogurta (ili kisele pavlake)
- 100 ml ulja (suncokretovog ili maslinovog)
- 150 g rendanog sira (npr. feta, kačkavalj)
- 100 g sušenih paradajza ili maslina (opciono, seckanih)
- 1/2 šolje svežeg peršuna ili drugih začinskih biljaka (npr. vlašac, majčina dušica)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalupe za mafine tako što ćete ih podmazati ili staviti papirne korpice.
- U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i biber.
- U drugoj posudi, umutite jaja, a zatim dodajte jogurt i ulje, pa dobro promešajte.
- Polako dodajte mokre sastojke u suve i mešajte dok se sve ne sjedini, ali nemojte mešati previše – smesa treba da bude blago grudvasta.
- Umešajte rendani sir, sušene paradajze (ili masline) i seckani peršun.
- Ravnomerno rasporedite smesu u kalupe za mafine, tako da budu 2/3 puni. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđi i čvrsti na dodir.
- Kada su mafini gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se hlade nekoliko minuta pre nego što ih izvadite iz pleha.
- Slane mafine možete poslužiti tople ili na sobnoj temperaturi. Odlično se slažu uz humus, ajvar i jogurt. Prijatno!
No Comment! Be the first one.