• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
boza
Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Boza – recept za osvežavajuće i hranljivo piće koje je idealno za hladnije mesece

CityMagazine
03.10.2024. 2 min Recepti

Boza je tradicionalno fermentisano piće koje se najčešće pravi od kukuruznog ili pšeničnog brašna, ali se može praviti i od drugih žitarica. Popularna je u različitim delovima sveta, posebno na Balkanu, u Turskoj i nekim zemljama Bliskog Istoka.

Boza ima blago slatkast, kiselkast i ponekad pomalo orašasti ukus. Ovaj napitak vrlo je bogat ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima, što ga čini vrlo hranljivim i zdravim.

Boza se često konzumira kao osvežavajuće piće, posebno tokom hladnih meseci, a u nastavku pogledajte kako je, uz malo truda i strpljenja, možete pripremiti kod kuće:

Boza

Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 1 l vode (plus dodatna voda za natapanje)
  • 100 g šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica kvasca (svežeg ili suvog)
  • Prstohvat soli
  • Vanila (opciono, za aromu)
Boza - recept za osvežavajuće i hranljivo piće koje je idealno za hladnije mesece
Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Priprema:

  1. U večernjim satima, pomešajte kukuruzno i pšenično brašno sa dovoljno vode da prekrijte smesu. Ostavite da odstoji preko noći (8-12 sati) na sobnoj temperaturi.
  2. Ujutru procedite smesu i dodajte 1 l vode u šerpu. Stavite na srednju vatru i kuvajte dok se smesa ne zgusne, često mešajući (oko 10-15 minuta).
  3. Kada se smesa zgusne, skinite je sa vatre i ostavite da se ohladi.
  4. Kada se smesa ohladi do sobne temperature, dodajte šećer, kvasac i prstohvat soli. Ako želite, možete dodati i malo vanile za aromu, pa sve dobro promešajte.
  5. Pokrijte šerpu krpom ili plastičnom folijom i ostavite da fermentiše na toplom mestu 12-24 sata. Tokom ovog vremena, boza će dobiti blagu kiselkastu notu.
  6. Nakon fermentacije, bozu dobro promešajte. Možete je sipati u boce i čuvati u frižideru. Poslužite je hladnu, uz malo šećera ili vanile, po želji i uživajte!

Oznake:

bozabrašnonapitak

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

slani mafini
Prethodni

Slani mafini – recept kome ćete se rado vraćati

Callebaut je predstavio Ruby čokoladu RB2: Druga generacija Ruby čokolade, intenzivnije boje i voćnog ukusa
Sledeći

Callebaut je predstavio Ruby čokoladu RB2: Druga generacija Ruby čokolade, intenzivnije boje i voćnog ukusa

Sledeći
Callebaut je predstavio Ruby čokoladu RB2: Druga generacija Ruby čokolade, intenzivnije boje i voćnog ukusa
03.10.2024.

Callebaut je predstavio Ruby čokoladu RB2: Druga generacija Ruby čokolade, intenzivnije boje i voćnog ukusa

Prethodni
03.10.2024.

Slani mafini – recept kome ćete se rado vraćati

slani mafini

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Letnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 20. do 29. juna
    Letnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 20. do 29. juna
    Promo
    Senke nad Balkanom
    “Sa nesojem se nikad nismo hvatali u kolo”: Snima se 3. sezona serije “Senke nad Balkanom”, a jedna rečenica sa snimanja je aktuelna na mrežama
    CityMagazine
    Poznati glumac
    “Trebalo mi je 5 minuta da shvatim ko je to”: Slavni glumac se potpuno transformisao na snimanju novog filma i niko ga ne prepoznaje
    CityMagazine
    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖