Ruske kape – recept za najslađe „šubarice” sa kokosom i čokoladom
Ruske kape su popularni kolač u obliku snežnih „šubarica”, koje očaravaju kako svojim atraktivnim izgledom, tako i kremastim, sočnim ukusom. Dva biskvitna diska spojena ukusnim kremom od vanile, prelivena čokoladom i uvaljana u kokos stvaraju pravu harmoniju ukusa kojoj je teško odoleti.
Ova raskošna poslastica zahteva malo više truda i vremena oko pripreme,pa se zbog toga uglavnom sprema za razna slavlja i posebne prilike, ali možete je napraviti i bez specijalnog povoda. Verujemo da ćete, kada god da napraviteruske kape, vi i vaši najdraži biti oduševljeni, a ako vas interesuje kako to da učinite, recept pogledajte u nastavku:
Ruske kape
Sastojci:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 1 dcl ulja
- 1 dcl vruće vode
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 1/2 kašika kakaa
- 1 puding sa ukusom vanile
- 350 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 100 g kokosa
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2-3 kašike ulja
Priprema:
- Odvojite žumanca od belanaca, pa prvo belanca umutite u čvrst sneg.
- Polako dodajte jedno po jedno žumance i šećer, pa mutite sve dok ne dobijete svetlu i penastu masu.
- Dodajte ulje i vodu, pa dobro promešajte, a zatim dodajte i brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom i mešajte dok se sve fino ne sjedini i ne bude grudvica.
- Izlijte smesu u veliki pleh (podmazan i pobrašnavljen ili obložen papirom za pečenje) i pecite na 180C oko 15ak minuta ili dok čačkalica izvađena iz biskvita ne bude čista i suva.
- Ostavite malo da se biskvit ohladi, pa okruglom modlom ili čašom željene veličine vadite diskove.
- Prašak za puding pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i malo mleka, pa ga skuvajte prema uputstvu sa pokovanja sa ostatkom mleka.
- Kada je puding gotov, dobro ga ohladite, a zatim mu dodajte omekšali maslac i sve dobro umutite mikserom.
- Spajajte diskove biskvita kašikom ili kašičicom pripremljenog krema od vanile, a zatim kolač premažite i sa strane (ne i odozgo!) i obilno uvaljajte u kokos.
- Čokoladu otopite na laganoj vatri uz nekoliko kašika ulja, pa pomoću kašičice pažljivo premažite ruske kape.
- Ostavite ih da se dobro ohlade i stegnu, pa poslužite uz šoljicu kafe i uživajte!
No Comment! Be the first one.