Čaj od đumbira – napitak koji jača imunitet, smanjuje upale i poboljšava probavu
Čaj od đumbira je odličan napitak za jesenji i zimski period godine kada haraju brojni virusi i prehlade. Ovaj čaj blago ljutkastog ukusa često se koristi zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti, kao što su: jačanje imuniteta, smanjenje upala zahvaljujući anti-inflamatornim svojstvima, te smanjenje mučnine i poboljšanje probave.
Osim toga, u čaj od đumbira možete dodati med, limun ili još neki začin po želji, što će mu obogatiti ne samo ukus, već i njegove nutritivne vrednosti. U nastavku sledi brz i jednostavan recept za ovaj izvrstan domaći napitak:
Čaj od đumbira
Sastojci:
- 1 veći komad svežeg đumbira (oko 5 cm)
- 4 šolje vode
- Limun (po želji)
- Med ili šećer (po želji)
Priprema:
- Oljuštite đumbir i narežite ga na tanke kriške ili izrendajte.
- U šerpicu ili manji lonac sipajte vodu i dodajte đumbir, pa pustite da provri.
- Kada voda provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 10-15 minuta, zavisno od toga koliko jak čaj želite.
- Procedite čaj u šolje. Po želji, dodajte sok od limuna i zasladite medom ili šećerom i pijte dok je topao. Ako želite, možete dodati i druge začine poput cimeta ili karanfilića za dodatni ukus. Uživajte u ovom ukusnom i zdravom napitku!