Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci
Retko ko želi da sretne vampira licem u lice, ali kad čujete sastojke ovog neobičnog jela, sigurno ćete poželeti vampira da probate.
Nikola Šorak, mladi kuvar iz Srbije, došao je na veoma inventivnu ideju – da pripremi jelo inspirisano prvim srpskim vampirom Savom Savanovićem. Zvuči čudno, pomalo bizarno, ali Nikola ima jako dobro osmišljen koncept kojim će na San Pellegrino Young Chef takmičenju za kuvare mlađe od 30 godina na Malti predstaviti sebe i područje kojeg dolazi.
“Ideja za jelo je došla iz nekog bunta. Dosta bitan segment takmičenja je filozofija kuvanja takmičara, tako gledajući prethodne finaliste svi su imali slične priče, o tome kako su zavoleli kuvanje zbog bake, majke i tome slično. Po meni su te priče odavno pase i odlučio sam da na autentičan način predstavim sebe i region iz kog dolazim. Za priču o Savi Savanoviću sam se odlučio iz razloga što je reč vampir jedina reč koja dolazi iz srpskog jezika, a da je prihvaćena u svim ostalim svetskim jezicima. To je bila poveznica za priču”, priča Nikola za City magazine.
Koncept jela jeste takav da je sve zamišljeno kao pozorišna predstava, sa hranom u glavnoj ulozi u kojoj svaki segment hrane priča deo priče.
“Počinjemo sa honey glazed – patkom koja predstavlja mesto u kojoj se radnja odvija i mesto rođenja Save Savanovića – Zarožje. Zarožje je mesto poznato po šumama i livadama, livade nas povezuju sa pčelama – medom, a šume sa divljači, patke, guske itd. Tu je i nastala honey glazed patka”, objašnjava pa dodaje:
“Međutim, kada se dignu guste magle sa rečice Rogačice koja vijuga kroz selo otkrije se poznata Savina vodenica, u kojoj je radio preko dana. Savinu vodenicu u našoj pozorišnoj predstavi predstavlja danska krofna – beignet sa frikaseom od pačijih bataka i sušenim pačijim srcem.
Radnju predstave i vampirovu želju za krvlju predstavlja sos koji je crvene nijanse krvi – to je zapravo pačiji jus sa višnjom i cveklom.
Sa strane se nalaze segmenti cvekle, sa kremom od gloga i kremom od belog luka, oni predstavljaju borbu protiv vampira.
Na kraju obroka gosti – sudije imaće priliku da otvore jednu kutiju u kojoj će se nalaziti prozirno ogledalo koje je zapravo čips od belog luka. Pošto postoji verovanje da vampiri ne vide svoj lik u ogledalu u tom momentu će imati priliku da vide da li su postali vampiri ili ne”, otkriva naš mladi kuvar.
Nikola Šorak dolazi iz Šapca, ima 22 godine, a kuvanjem je počeo profesionalno da se bavi pre par godina kada je došao u Beograd. Radeći prvo u Ivi – New Balkan Cusine, zatim restoranu GiG i trenutno je član tima novog projetka Maria Mandarića. Reč je o fine dining restoranu, koji će se bazirati na zero waste filozofiji, a sve namirnice biće nabavljane od domaćih farmera iz Srbije, restoran će se otvoriti krajem godine. Mario će biti i njegov mentor na takmičenju.
Regionalno takmičenje će se održati od 25. do 27. novembra na Malti.
“Mislim da smo se mentor i ja dobro spremili i na Malti svakako očekujem pobedu i prolazak na globalno finale sledece godine u Milanu, samim tim i ulazak u top 15 kuvara ispod 30 godina na svet”, zaključuje Nikola.