• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci
Foto: Privatna arhiva

Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci

Ivana Milošević
06.11.2024. 3 min Gourmet

Retko ko želi da sretne vampira licem u lice, ali kad čujete sastojke ovog neobičnog jela, sigurno ćete poželeti vampira da probate.

Nikola Šorak, mladi kuvar iz Srbije, došao je na veoma inventivnu ideju – da pripremi jelo inspirisano prvim srpskim vampirom Savom Savanovićem. Zvuči čudno, pomalo bizarno, ali Nikola ima jako dobro osmišljen koncept kojim će na San Pellegrino Young Chef takmičenju za kuvare mlađe od 30 godina na Malti predstaviti sebe i područje kojeg dolazi.

Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci
Foto: Privatna arhiva

“Ideja za jelo je došla iz nekog bunta. Dosta bitan segment takmičenja je filozofija kuvanja takmičara, tako gledajući prethodne finaliste svi su imali slične priče, o tome kako su zavoleli kuvanje zbog bake, majke i tome slično. Po meni su te priče odavno pase i odlučio sam da na autentičan način predstavim sebe i region iz kog dolazim. Za priču o Savi Savanoviću sam se odlučio iz razloga što je reč vampir jedina reč koja dolazi iz srpskog jezika, a da je prihvaćena u svim ostalim svetskim jezicima. To je bila poveznica za priču”, priča Nikola za City magazine.

Koncept jela jeste takav da je sve zamišljeno kao pozorišna predstava, sa hranom u glavnoj ulozi u kojoj svaki segment hrane priča deo priče.

Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci
Foto: Privatna arhiva

“Počinjemo sa honey glazed – patkom koja predstavlja mesto u kojoj se radnja odvija i mesto rođenja Save Savanovića – Zarožje. Zarožje je mesto poznato po šumama i livadama, livade nas povezuju sa pčelama – medom, a šume sa divljači, patke, guske itd. Tu je i nastala honey glazed patka”, objašnjava pa dodaje:

“Međutim, kada se dignu guste magle sa rečice Rogačice koja vijuga kroz selo otkrije se poznata Savina vodenica, u kojoj je radio preko dana. Savinu vodenicu u našoj pozorišnoj predstavi predstavlja danska krofna – beignet sa frikaseom od pačijih bataka i sušenim pačijim srcem.

Radnju predstave i vampirovu želju za krvlju predstavlja sos koji je crvene nijanse krvi – to je zapravo pačiji jus sa višnjom i cveklom.

Sa strane se nalaze segmenti cvekle, sa kremom od gloga i kremom od belog luka, oni predstavljaju borbu protiv vampira.

Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci
Foto: Privatna arhiva

Na kraju obroka gosti – sudije imaće priliku da otvore jednu kutiju u kojoj će se nalaziti prozirno ogledalo koje je zapravo čips od belog luka. Pošto postoji verovanje da vampiri ne vide svoj lik u ogledalu u tom momentu će imati priliku da vide da li su postali vampiri ili ne”, otkriva naš mladi kuvar.

Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci
Nikola Šorak, foto: Crimson Dog Production

Nikola Šorak dolazi iz Šapca, ima 22 godine, a kuvanjem je počeo profesionalno da se bavi pre par godina kada je došao u Beograd. Radeći prvo u Ivi – New Balkan Cusine, zatim restoranu GiG i trenutno je član tima novog projetka Maria Mandarića. Reč je o fine dining restoranu, koji će se bazirati na zero waste filozofiji, a sve namirnice biće nabavljane od domaćih farmera iz Srbije, restoran će se otvoriti krajem godine. Mario će biti i njegov mentor na takmičenju.

Regionalno takmičenje će se održati od 25. do 27. novembra na Malti.

“Mislim da smo se mentor i ja dobro spremili i na Malti svakako očekujem pobedu i prolazak na globalno finale sledece godine u Milanu, samim tim i ulazak u top 15 kuvara ispod 30 godina na svet”, zaključuje Nikola.

Oznake:

nikola šoraksava savanovićvampir

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

pileća džigerica
Prethodni

Pileća džigerica – predlog za brz, ukusan i hranljiv obrok za svaki dan

bešamel sos
Sledeći

Bešamel sos sa tvistom: Ovo su tri tajna sastojka koji mu daju još lepši i pikantniji ukus

Sledeći
bešamel sos
06.11.2024.

Bešamel sos sa tvistom: Ovo su tri tajna sastojka koji mu daju još lepši i pikantniji ukus

Prethodni
05.11.2024.

Pileća džigerica – predlog za brz, ukusan i hranljiv obrok za svaki dan

pileća džigerica

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine
    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖