Jafa kolač – provereni recept za najbolji domaći desert sa pomorandžom
Jafa kolač je preukusna poslastica koja kombinuje mnogima omiljene sastojke poput pomorandže i čokolade. Domaća verzija poznatog kupovnog slatkiša još je sočnija od originala budući da sadrži mekani lagani biskvit, marmeladu od kajsije i osvežavajući fil od pomorandže. Sve to bogato preliveno ukusnom glazurom od čokolade stvara pravu magiju ukusa kojoj je teško odoleti.
Jafa kolač priprema se prilično jednostavno, tako da je sada idealan trenutak da iskoristite sezonu pomorandži i napravtie ovaj preukusan desert koji će vas očarati. Recept sledi u nastavku:
Jafa kolač
Sastojci:
Za kore:
- 2 jajeta
- 10 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mleka
- 7 kašika ulja
Za fil:
- 200 gr šećera
- 2 dl vode
- 2 smrznute pomorandže
Za glazuru:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 2-3 kašike ulja
I još:
- malo džema od kajsije
Priprema:
- Najpre umutite sastojke za koru tako da dobijete gusto glatko testo, pa od njega ispecite jednu deblju koru ili dve tanje.
- Ukoliko ste pekli jednu koru, kada se ohladi, pažljivo je presecite tako da dobijete dve kore, pa jednu koru izdrobite.
- U međuvremenu, napravite sirup od 2 dl vode i 200 g šećera, pa ga dodajte u izdrobljenu koru.
- Zatim u tu smesu dodajte izrendane smrznute pomorandže i sve dobro sjedinite kašikom ili rukama kako biste napravili gust i bogat fil. Po potrebi, dodajte malo vode da bi fil mogao da se ravnomerno razmaže.
- Na tacnu za serviranje prvo stavite koru, zatim je bogato premažite džemom od kajsije, pa nanesite pripremljen fil.
- Za glazuru, na laganoj vatri otopite 100 g čokolade sa nekoliko kašika ulja, neprestano mešajući kako ne bi zagorela.
- Vruću glazuru sipajte preko kolača i lepo poravnajte.
- Ostavite jafa kolač u frižider da se stegne bar nekoliko sati, a najbolje preko noći kako bi se svi ukusi fino povezali i kolač dobio na sočnosti.
- Secite na kocke i uživajte. Prijatno!