• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
vasina torta
Foto: Shutterstock/Fotologija

Vasina torta – starinska poslastica puna oraha, čokolade i pomorandže koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

CityMagazine
08.11.2024. 2 min Recepti

Vasina torta je starinska domaća poslastica koja je nastala davne 1908. godine u znak zahvalnosti jedne tašte prema svom zetu Vasi. Vasina torta objedinjuje jake arome i mnogima omiljene ukuse kao što su orasi, čokolada i pomorandža, pa ne čudi što ovaj recept odoleva vremenu i što je i dan-danas toliko voljen i popularan, naročito na slavama, rođendanima, jubilejima i drugim svečanostima.

U nastavku pogledajte detaljan recept za ovu vanvremensku poslasticu koja će očarati sve vaše goste:

Vasina torta

Sastojci:

Za koru:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 žumanaca
  • 50 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 40 g rendane čokolade

Za fil:

  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 60 g otopljene crne čokolade
  • 10 kašika pomorandžinog soka
  • malo izrendane korice od pomoradže
  • 150 g putera sobne temperature
  • 100 ml mleka
  • 125 g šećera

Za šam:

  • 4 belanceta
  • 250 g šećera
  • 150 ml vode
Vasina torta - starinska poslastica puna oraha, čokolade i pomorandže koja nikog ne ostavlja ravnodušnim
Foto: Shutterstock/Fotologija

Priprema:

  1. Za koru najpre čvrsto umutite belanca, pa onda pažljivo dodajte šećer, sve vreme muteći da se šećer potpuno istopi.
  2. Nakon toga dodajte jedno po jedno žumance, pa lagano umešajte mikserom na niskoj brzini.
  3. Nakon toga ručno umešajte i brašno, mlevene orahe i čokoladu, vodeći računa da smesa ne splasne i da iz nje ne izađe previše vazduha.
  4. Prespite smesu u kalup za pečenje obložen pek papirom, pa pecite koru, na 180 C stepeni oko 20-30 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).
  5. Nakon što je gotova, izvadite koru iz kalupa i ostavite sa strane da se hladi.
  6. U međuvremenu, za fil umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari oko 5 minuta (čisto da ne bi bila skroz živa) i ostavite da se skroz ohladi.
  7. Nakon toga, dodajte omekšali puter, pa sve fino sjedinite mikserom.
  8. Zagrejte mleko, dodajte 125 g šećera, pa zatim u toj smesi poparite mlevene orahe.
  9. Kada se blago prohladi, dodajte otopljenu čokoladu, narendanu koricu i sok od pomorandže.
  10. Nakon što su oba krema gotova i potpuno ohlađena, spojite ih i fino sjedinite mikserom.
  11. Na tacnu za služenje stavite koru, pa preko nje bogato nanesite pripremljen fil i stvaite da se dobro ohladi.
  12. Za šam ušpinujte šećer sa vodom, tako da dobijete lepljivu beličastu smesu.
  13. U međuvremenu čvrsto umutite belanca, pa ih stavite da se kuvaju na pari iznad šerpe u kojoj već vri voda. Lagano muteći mikserom dodajte i ušpinovani šećer i sve zajedno mutite oko 5 minuta.
  14. Ostvaite šam da se skroz ohladi, pa ga ravnomerno nanesite špatulom ili pomoću poslastičarske kese preko fila i ostavite u frižider preko noći da se dobro stegne i ohladi.
  15. Po želji, dekorišite Vasinu tortu rendanom čokoladom, mlevenim orasima ili kriškama pomorandže, služite i uživajte. Prijatno!

Oznake:

čokoladaorasipomorandžavasina torta

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

belmuž
Prethodni

Belmuž – nalazi se na 3. mestu najboljih po izboru portala Taste Atlas, a evo kako se pravi

pasta sa lukom
Sledeći

Pasta sa lukom – savršen recept koji bi oduševio čak i Italijane

Sledeći
pasta sa lukom
10.11.2024.

Pasta sa lukom – savršen recept koji bi oduševio čak i Italijane

Prethodni
08.11.2024.

Belmuž – nalazi se na 3. mestu najboljih po izboru portala Taste Atlas, a evo kako se pravi

belmuž

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖