Sok od aronije – recept za napitak koji može biti vaš najbolji saveznik u jačanju imuniteta i borbi protiv prehlade
Sok od aronije je vrlo ukusan i zdrav napitak budući da aronija sadrži mnoge hranljive materije, uključujući vitamine, minerale i antioksidante. Zahvaljujući tome, on može biti vaš najbolji saveznik u jačanju imuniteta i borbi protiv raznih prehlada tokom jesenje i zimske sezone.
Recept za sok od aronije je jednostavan i može se pripremiti na nekoliko načina, odnosno sa ili bez kuvanja. Mi vam danas donosimo proveren recept za domaći sok od aronije koji lako možete pripremiti kod kuće i piti tokom zime:
Sok od aronije
Sastojci:
- 1 kg sveže aronije (ili zamrznute)
- 1,5 l vode
- 300-400 g šećera (ili po ukusu)
- 1-2 kašičice limunovog soka (opciono, za bolji ukus)
Priprema:
- Ako koristite svežu aroniju, operite je dobro pod mlazom hladne vode. Ako koristite zamrznutu aroniju, nije potrebno odmrzavati je pre pripreme.
- Aroniju možete malo zgnječiti viljuškom ili izmiksati u blenderu, ali nije neophodno, jer će se sve izdvojiti tokom kuvanja.
- Stavite aroniju u veliki lonac i prelijte je sa 1,5 litra vode.
- Kuvajte aroniju na srednje jakoj vatri oko 20-30 minuta, povremeno mešajući, dok ne postane mekana i ne pusti sok.
- Nakon što je aronija dobro kuvana, procedite je kroz gazu, sito ili filter za sok, da biste odvojili tečnost od pulpe. Dobro je pritisnite kašikom kako bi što više soka prošlo kroz sito.
- U dobijeni sok, dodajte šećer i limunov sok (ako koristite), pa mešajte dok se šećer potpuno ne otopi.
- Ako planirate da sok čuvate duže, možete ga pasterizovati. Stavite sok u boce i zagrejte ih u vrućoj vodi na 80-90°C oko 10-15 minuta.
- Nakon toga, boce brzo zatvorite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Sok od aronije možete čuvati u frižideru do nekoliko dana a ukoliko ste ga pasterizovali, može trajati nekoliko meseci.
Bonus savet:
- Ukus soka možete prilagoditi svojim afinitetima dodavanjem još vode za blaži, odnosno još šećera za slađi ukus.
- Ako želite dodatnu aromu, možete u fazi kuvanja dodati nekoliko zvezdica anisa ili nekoliko štapića cimeta.