• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Esterhazy torta
Foto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Esterhazy torta – raskošna mađarska poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

CityMagazine
14.11.2024. 2 min Recepti

Esterhazy torta je čuvena mađarska poslastica koja je vrlo voljena i popularna na našim prostorima. Spoj tankih korica od belanaca i lešnika, te bogatog fila i ganaša od bele čokolade stvara pravu rapsodiju ukusa kojoj je teško odoleti.

Elegantnog raskošnog izgleda i punog slojevitog ukusa, Esterhazy torta osvaja na prvi zalogaj, pa je kao takva odličan izbor kada vam treba svečani desert za neko lepo slavlje. Detaljan recept sledi u nastavku:

Esterhazy torta

Sastojci:

Za kore:

  • 6 belanaca
  • 60 g brašna
  • 200 g mlevenih pečenih lešnika
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 3 cela jajeta
  • 200 g pečenih mlevenih lešnika
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 g putera ili margarina

Za dekoraciju:

  • 100 g bele čokolade
  • 35 ml slatke pavlake
  • 50 g crne čokolade
  • malo pečenog mlevenog lešnika, po želji
Esterhazy torta - raskošna mađarska poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim
Foto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Priprema:

  1. Uključite rernu na 180 stepeni C.
  2. Za kore najpre umutite belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodajte šećer, pa mutite dok se ne istopi.
  3. Nakon toga polako ručno umešajte brašno, so i mlevene lešnike, pa sve fino sjedinite špatulom, vodeći računa da smesa ne splasne.
  4. Podelite smesu na tri dela, pa svaki deo izlijte u pek papirom obložen okrugli kalup i pecite oko 10ak minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju. Gotove kore ostavite sa strane da se hlade.
  5. Za fil skuvajte na pari sve sastojke osim lešnika i maslaca, neprestano mešajući tako da dobijete gust i bogat krem (oko 10ak minuta), pa ostavite da se hladi.
  6. Nakon toga u krem dodajte omekšali puter ili margarin, pa sve dobro sjedinite mikserom, a zatim i ručno dodajte mlevene lešnike i sve fino umešajte da dobijete bogat fil.
  7. Složite Esterhazy tortu tako što ćete naizmenično ređati korice i fil, a zatim tortu i sa strane premažite filom (gornju koru nemojte premazivati), pa ostavite u frižider da se malo stegne.
  8. Za glazuru, sipajte slatku pavlaku u šerpicu, pa dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte na laganoj vatri sve dok se čokolada ne istopi i ne dobijete fin gladak krem.
  9. Odmah nakon toga istopite i crnu čokoladu na laganoj vatri, pa je sipajte u dresir vrećicu.
  10. Prelijte glazuru preko torte i ravnomerno je rasporedite, a zatim odmah pažljivo nanesite i crnu čokoladu kreirajući efekat paukove mreže čačkalicom.
  11. Tortu, po želji, možete sa strane uvaljati u mleveni pečeni lešnik, pa je ostavite u frižider na nekoliko sati ili najbolje preko noći da se dobro ohladi i da se svi ukusi lepo povežu.
  12. Esterhazy torta najlepše izgleda kada je sečena na trouglove. Prijatno!

Oznake:

bela čokoladaEsterhazy tortapečeni lešniciposlastica

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

sok od aronije
Prethodni

Sok od aronije – recept za napitak koji može biti vaš najbolji saveznik u jačanju imuniteta i borbi protiv prehlade

bonžita
Sledeći

Bonžita – recept za zdrav i ukusan slatkiš bez dodatog šećera u kome možete uživati bez griže savesti

Sledeći
bonžita
15.11.2024.

Bonžita – recept za zdrav i ukusan slatkiš bez dodatog šećera u kome možete uživati bez griže savesti

Prethodni
14.11.2024.

Sok od aronije – recept za napitak koji može biti vaš najbolji saveznik u jačanju imuniteta i borbi protiv prehlade

sok od aronije

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević
    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖