• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
bonžita
Foto: Shutterstock/Nina Firsova

Bonžita – recept za zdrav i ukusan slatkiš bez dodatog šećera u kome možete uživati bez griže savesti

CityMagazine
15.11.2024. 2 min Recepti

Bonžita je ukusan i zdrav slatkiš kome često pribegavaju svi oni koje vode računa o zdravlju i liniji, naročito ukoliko je reč o domaćoj varijanti. Puna hrskavih žitarica, orašastih plodova i suvog voća, ova poslastica ne samo da je vrlo zasitna, već je i bogata kvalitetnim nutrijentima koji nam daju energiju za sve dnevne izazove.

Domaća bonžita se lako sprema, a pošto je možete lako poneti sa sobom, predstavlja idealnu užinu na poslu, putovanju ili izletu. Osim toga, domaća bonžita ne sadrži dodati šećer, pa je zahvaljujući tome odličan i zdrav slatkiš za mališane.

U nastavku pogledajte recept za ukusnu domaću bonžitu koja će, verujemo, postati deo vašeg redovnog kulinarskog repertoara:

Bonžita

Sastojci:

  • 100g ovsenih pahuljica
  • 50g ekspandiranog pirinča
  • 250 g orašastih plodova po želji (badem, lešnik, orah, indijski orah…)
  • 50g susama
  • 50g brusnica, suvih kajsija ili nekog drugog suvog voća po izboru
  • 50g otopljenog putera
  • 1/2 šolje meda
  • kašičica cimeta
  • prstohvat soli
Bonžita - recept za zdrav i ukusan slatkiš bez dodatog šećera u kome možete uživati bez griže savesti
Foto: Shutterstock/DronG

Priprema:

1. Za početak usitnite orašaste plodove nožem ili u secku. Ako koristite suve kajsije ili drugo suvo voće, isecite ih na kockice.

2. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, susam, orašaste plodove i suvo voće.

3. Pleh za pečenje obložite pek papirom, pa preručite smesu u njega i fino je utapkajte u pleh.

4. Pecite na 150 stepeni oko 30 minuta ili u zavisnosti od jačine vaše rerne. Pečena smesa treba da ima teksturu sličnu granoli.

5. Nakon toga, izvadite pleh iz rerne i ostavite sa strane da se ohladi.

6. U dubljoj činiji pomešajte ekspandirani pirinač, med, cimet, prstohvat soli i otopljeni puter, pa dodajte ohlađenu smesu od ovsenih pahuljica i sve dobro sjedinite.

7. Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom, ravnomerno rasporedite, pa stavite u frižider da se stegne.

6. Isecite na štanglice, poslužite i uživajte!

Bonus savet:

  • U domaću bonžitu možete dodati i druge začine po želji poput vanile, kardamona ili đumbira.
  • Domaću bonžitu čuvajte na suvom i tamnom mestu i pojedite je u roku od sedam dana. Prijatno!

 

Oznake:

bonžitasuvo voćezdrav slatkišžitarice

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Esterhazy torta
Prethodni

Esterhazy torta – raskošna mađarska poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

susam salata
Sledeći

Susam salata – kremasto i osvežavajuće predjelo koje svi vole

Sledeći
susam salata
15.11.2024.

Susam salata – kremasto i osvežavajuće predjelo koje svi vole

Prethodni
14.11.2024.

Esterhazy torta – raskošna mađarska poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

Esterhazy torta

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević
    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖