• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
granola
Foto: Shutterstock/Alena_Kos

Granola, recept za savršeno ukusan, hrskav i zdrav obrok koji ćete obožavati

Marija Arsić Milosavljević
29.08.2024. 2 min Recepti

Granola je hrskava, hranljiva mešavina ovsenih pahuljica, orašastih plodova, semenki i sušenog voća, koja se peče kako bi dobila svoju karakterističnu zlatnosmeđu boju i prepoznatljivu teksturu. Zahvaljujući svom odličnom sastavu, granola je vrlo zasitna i zdrava, pa je kao takva odličan izbor za one koji vode računa o zdravlju i liniji.

Granola se uglavnom konzumira za doručak, užinu ili kao dodatak drugim jelima. Savršeno se kombinuje sa grčkim jogurtom i svežim voćem, ali može se jesti i uz običan jogurt, mleko ili kao dodatak voćnim salatama. U nastavku pogledajte proveren i jednostavan recept za pripremu domaće granole:

Granola recept

Sastojci:

  • 2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1 šolja orašastih plodova (bademi, orasi, lešnici – sitno seckani)
  • 1/2 šolje semenki (suncokretovih, bundevinih ili lanenih)
  • 1/2 šolje meda ili javorovog sirupa
  • 1/4 šolje kokosovog ulja (može i maslinovo)
  • 1/2 kašičice vanilin ekstrakta (po želji)
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 šolje sušenog voća (grožđice, brusnice, suve šljive, suve kajsije – sitno seckane)
Granola, recept za savršeno ukusan, hrskav i zdrav obrok koji ćete obožavati
Foto: Shutterstock/mr sanaullah

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Stavite papir za pečenje na pleh za pečenje.
  2. U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, seckane orašaste plodove i semenke.
  3. U manjoj šerpi, na srednje niskoj temperaturi, otopite kokosovo ulje i med (ili javorov sirup).
  4. Dodajte vanilu i so, pa mešajte dok se sve ne sjedini i ne postane glatko.
  5. Prelijte tečnu smesu preko suvih sastojaka i dobro izmešajte dok se sve ravnomerno ne obloži.
  6. Sipajte mešavinu na pripremljen pleh, ravnomerno je raspoređujući i pritisnite je lagano da se lepo sjedini.
  7. Stavite pleh u rernu i pecite 20-25 minuta, uz otvaranje rerne i mešanje jednom ili dva puta kako granola ne bi zagorela, sve dok ne postane zlatnosmeđa.
  8. Nakon što je granola gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu. Ne brinite ukoliko je mekana i rastresita jer će se tokom hlađenja stegnuti.
  9. Kada se granola potpuno ohladi, pomešajte je sa sušenim voćem.
  10. Čuvajte granolu u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, do nekoliko nedelja, mada sumnjamo da će toliko potrajati. Prijatan obrok!

Oznake:

granolaovsene pahuljicesuvo voće

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

lahmadžun
Prethodni

Lahmadžun, recept za „tursku picu“ zbog koga ćete zaboraviti na klasičnu

Našli smo recept za smuti Nika Kirjosa uz koji se Novak oporavlja nakon meča: Ovo su svi sastojci
Sledeći

Našli smo recept za smuti Nika Kirjosa uz koji se Novak oporavlja nakon meča: Ovo su svi sastojci

Sledeći
Našli smo recept za smuti Nika Kirjosa uz koji se Novak oporavlja nakon meča: Ovo su svi sastojci
29.08.2024.

Našli smo recept za smuti Nika Kirjosa uz koji se Novak oporavlja nakon meča: Ovo su svi sastojci

Prethodni
29.08.2024.

Lahmadžun, recept za „tursku picu“ zbog koga ćete zaboraviti na klasičnu

lahmadžun

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖