• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
lahmadžun
Foto: Shutterstock/banu sevim

Lahmadžun, recept za „tursku picu“ zbog koga ćete zaboraviti na klasičnu

Marija Arsić Milosavljević
29.08.2024. 2 min Recepti

Lahmadžun je popularno jelo u kuhinji Bliskog Istoka i Mediterana, a posebno u Turskoj, Jermeniji i Siriji. Zbog svog izgleda često se naziva i „turskom picom“, iako se po sastojcima dosta razlikuje od klasične pice.

Naime, kao i pica, lahmadžun se peče u pećnici i može se služiti kao brza hrana ili užina. Često se servira sa dodatkom svežeg povrća kao što su krastavci, paradajz i limun.

Međutim, dok se za picu obično koriste razne vrste sireva i preliva, lahmadžun se obično pravi samo sa mesom i začinima. Takođe, testo za lahmadžun je obično tanje i hrskavije u poređenju sa tradicionalnom picom.

Ukoliko vas je ovaj opis zaintrigirao i želite da probate nešto drugačije, u nastavku pogledajte detaljan recept za lahmadžun:

Lahmadžun

Sastojci za testo:

  • 250 g brašna
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 150 ml toplog mleka
  • 2 kašike maslinovog ulja

Sastojci za fil:

  • 250 g mlevenog mesa (najčešće junetina ili mešavina junetine i jagnjetine)
  • 1 crvena paprika, sitno seckana
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 paradajz, sitno seckan (ili 2 kašike paradajz pirea)
  • 1 kašičica mlevenog kvasca
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica mlevenog kumin
  • 1/2 kašičice crvene paprike
  • so po ukusu
  • 1/4 šolje seckanog peršuna (opciono)
Lahmadžun, recept za „tursku picu“ zbog koga ćete zaboraviti na klasičnu
Foto: Shutterstock/shamiltural7
  1. Priprema:

Priprema testa:

  1. U maloj posudi, pomešajte kvasac, šećer i toplo mleko. Ostavite da odstoji 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i smesa ne postane penasta.
  2. U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično, oko 5-7 minuta. Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.
  3. Pokrijte testo krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1 sat, ili dok se ne udvostruči u zapremini.

Priprema fila:

  1. U velikom tiganju, zagrejte malo ulja i dodajte crni luk, pa pržite dok ne omekša.
  2. Dodajte beli luk i mleveno meso. Dinstajte dok meso ne dobije smeđu boju i ne bude skuvano.
  3. Dodajte crvenu papriku, paradajz (ili paradajz pire), kumin, crvenu papriku, so i biber. Kuvajte još 5-7 minuta, dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji, dodajte seckani peršun.
  4. Ostavite fil da se ohladi pre nego što ga nanesete na testo.

Formiranje i pečenje:

  1. Kada je testo nadošlo, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i podelite na 4-6 loptica (zavisi od veličine lahmadžuna koji želite).
  2. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u tanke krugove, otprilike 1-2 mm debljine.
  3. Na svaku razvučenu koru ravnomerno rasporedite fil, ostavljajući malo prostora do ivice.
  4. Stavite lahmadžun na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 220°C oko 10-12 minuta, ili dok se korica ne zapeče i fil ne postane zlatnosmeđ.

Serviranje:

Lahmadžun je najukusniji dok je još vruć, preliven svežim limunovim sokom ili sa jogurtom kao prilogom. Možete ga poslužiti i sa svežim povrćem, kao što su paradajz, krastavci i crveni luk.
Prijatno!

Oznake:

lahmadžunturska picatursko jelo

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

osso buco
Prethodni

Osso buco, gurmanski italijanski specijalitet za koji će svi tražiti recept

granola
Sledeći

Granola, recept za savršeno ukusan, hrskav i zdrav obrok koji ćete obožavati

Sledeći
granola
29.08.2024.

Granola, recept za savršeno ukusan, hrskav i zdrav obrok koji ćete obožavati

Prethodni
28.08.2024.

Osso buco, gurmanski italijanski specijalitet za koji će svi tražiti recept

osso buco

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pesma
    Pre skoro 50 godina je u Jugoslaviji nastala pesma koja opisuje današnji svetski trenutak: U to vreme kritičari je nisu voleli, a stihovi su proročki
    CityMagazine
    Mika Antić
    Ovo je najbolja pesma Mike Antića koju on nije napisao: Godinama na internetu vlada rasprava o velikom domaćem pesniku
    CityMagazine
    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević
    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖