• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
osso buco
Foto: Shutterstock/Andrey Starostin

Osso buco, gurmanski italijanski specijalitet za koji će svi tražiti recept

CityMagazine
28.08.2024. 2 min Recepti

Osso buco je tradicionalno italijansko jelo koje potiče iz Lombardije, preciznije iz Milana. Ime „osso buco“ dolazi iz italijanskog jezika i znači „napukla kost“ (od „osso“ – kost i „buco“ – pukotina). Jelo se sastoji od telećih kolenica, koje se kuvaju polako u bogatom sosu dok meso ne postane izuzetno mekano i lako se odvaja od kosti.

Iako je reč o preukusnom specijalitetu, sama priprema osso buco-a nije previše komplikovana. Ono što je najbitnije jeste da nabavite sastojke dobrog kvaliteta i da budete strpljivi dok se meso lagano krčka. Sve ostalo uradiće šporet umesto vas. U nastavku pogledajte detaljan recept:

Osso buco recept

Sastojci:

  • 4 teleće kolenice
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, oljuštene i iseckane na kolutove
  • 2 štapića celera, sitno iseckana
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 šolja (240 ml) suvog belog vina
  • 1 šolja (240 ml) pilećeg ili goveđeg bujona
  • 1 konzerva (400 g) seckanih paradajza
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1 lovorov list
  • so i biber, po ukusu
  • ¼ šolje (15 g) svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • 2 kašike rendanog parmezana (za serviranje, po želji)
Osso buco, gurmanski italijanski specijalitet za koji će svi tražiti recept
Foto: Shutterstock/Robyn Mackenzie

Priprema:

  1. Osušite kolenice papirnim ubrusom. Posolite i pobiberite sa obe strane.
  2. U velikom tiganju ili vatrostalnoj posudi, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Smestite kolenice u tiganj i pržite ih dok ne postanu zlatnosmeđe sa obe strane, oko 4-5 minuta sa svake strane. Nakon prženja, izvadite ih iz tiganja i stavite na tanjir.
  3. U istom tiganju u kojem ste pržili kolenice, dodajte sitno iseckan crni luk, šargarepu i celer. Pržite povrće dok ne omekša, oko 5-7 minuta.
  4. Dodajte beli luk i pržite još oko 1 minut.
  5. Dodajte vino u tiganj i kuvajte dok delimično ne ispari, oko 2-3 minuta.
  6. Dodajte seckane paradajze, bujon, timijan, i lovorov list, pa sve dobro promešajte.
  7. Vratite kolenice u tiganj i prelijte ih sosom. Smanjite vatru na nisku i poklopite.
  8. Kuvajte osso buco na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, ili dok meso ne postane veoma mekano i lako se odvaja od kosti. Povremeno proveravajte nivo tečnosti i dodajte malo vode ili bujona ako je potrebno.
  9. Kada je osso buco gotov, izvadite kolenice iz sosa i stavite ih na tanjir. Smanjite temperaturu na srednje jaku ako je potrebno da se sos još malo zgusne.
  10. Posolite i pobiberite sos po ukusu.
  11. Vratite kolenice u sos, pospite svežim peršunom i poslužite uz rendani parmezan, po želji.
  12. Osso buco se tradicionalno služi uz rižoto (preporuka je sa šafranom) ili uz pire krompir. Takođe se može poslužiti uz palentu ili svež hleb koji je idealan za upijanje bogatog sosa.
  13. Uživajte u ovom ukusnom i bogatom jelu!

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

mini pice
Prethodni

Mini pice, predlog za savršen doručak ili večeru koji će deca obožavati

lahmadžun
Sledeći

Lahmadžun, recept za „tursku picu“ zbog koga ćete zaboraviti na klasičnu

Sledeći
lahmadžun
29.08.2024.

Lahmadžun, recept za „tursku picu“ zbog koga ćete zaboraviti na klasičnu

Prethodni
28.08.2024.

Mini pice, predlog za savršen doručak ili večeru koji će deca obožavati

mini pice

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine
    feničanska šema
    Da li je ovo najpolitičkije izdanje kralja hipsterskog filma: Gledao sam film “Feničanska šema”
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖