• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
loara torta
Foto: Shutterstock/rom_olik

Loara torta – savršena završnica svečanog ručka puna vanile, lešnika i keksa

CityMagazine
23.10.2024. 2 min Recepti

Loara torta je čuvena raskošna poslastica koja je idealna za slave i druga slavlja. Meke korice od lešnika bogato nafilovane kremom od vanile i plazme, te ganaš od bele čokolade čine ovu poslasticu jedinstvenim ugođajem za sva čula kome je teško odoleti.

Prelepog izgleda i još boljeg ukusa, Loara torta je sjajna završnica svečanog ručka, a budući da je vazdušasta, kremasta i lagana, topi se u ustima i uglavnom se dopada svima. U nastavku pogledajte recept za ovu neodoljivu poslasticu koja će bez sumnje zadiviti sve vaše goste:

Loara torta

Sastojci:

Za jednu koru (ukupno ih ima 4):

  • 4 belanceta
  • 6 kašika mlevenih lešnika
  • 200 g šećera
  • malo limunovog soka

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 5 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 750 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 200 g bele čokolade
  • 250 g mlevenog plazma keksa
  • 200 g putera
  • 50 g šećera u prahu

Za ganaš:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade

Za dekoraciju:

  • tostirani listići badema
Loara torta - savršena završnica svečanog ručka puna vanile, lešnika i keksa
Foto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Priprema:

  1. Za koru umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg.
  2. Dodajte par kapi limunovog soka i mlevene lešnike, pa lagano sjedinite špatulom.
  3. Sipajte smesu u okrugli kalup koji ste obložili pek papirom i pecite u rerni na 150°C oko 45 minuta.
  4. Izvadite koru iz kalupa i ostavite da se ohladi. Ponovite postupak još 3 puta kako biste ukupno dobili 4 kore.
  5. Za fil penasto umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte prosejano brašno i sjedinite mikserom.
  6. U šerpu sipajte mleko, pa kada krene da vri dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
  7. Sklonite sa šporeta, pa dodajte belu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne istopi.
  8. Omekšali puter umutite sa prah šećerom, pa dodajte u fil i sve dobro sjedinite mikserom. Nakon toga dodajte i plazmu i sve lagano sjedinite špatulom.
  9. Slažite naizmenično kore i fil, pa na kraju celu tortu premažite filom.
  10. Za dekoraciju napravite ganaš tako što ćete belu čokoladu istopiti i pomešati sa slatkom pavlakom, pa njime prelijte tortu. Ivice dekorišite tostiranim listićima badema, pa stavite tortu u frižider da se dobro stegne i da se ukusi fino povežu.
  11. Loara torta ima najbolji ukus kada je dobro ohlađena i poslužena sa jakom turskom kafom. Uživajte!

Oznake:

bela čokoladalešnikloara tortaplazma keks

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Robert
Prethodni

“Jeo sam u najgorem restoranu u BiH”: Mesto u Sarajevu koje je izazvalo lavinu negativnih komentara

kuvano vino
Sledeći

Kuvano vino – provereni recept koji uspe svaki put

Sledeći
kuvano vino
23.10.2024.

Kuvano vino – provereni recept koji uspe svaki put

Prethodni
22.10.2024.

“Jeo sam u najgorem restoranu u BiH”: Mesto u Sarajevu koje je izazvalo lavinu negativnih komentara

Robert

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖