Posni pasulj – recept za početnike
Posni pasulj je jedno od jela koje najčešće pripremamo tokom Božićnog posta, koji je počeo danas. Iako kuvanje pasulja zahteva malo više vremena, mimo toga, priprema je vrlo jednostavna, a još jedna prednost ovog jela je što možete napraviti veću količinu i tako obezbediti ručak za nekoliko dana.
Posni pasulj možete napraviti sa ili bez zaprške, a po želji, ovo izdašno zdravo jelo možete obogatiti drugim namirnicama poput krompira, paradajz pirea i slično. U nastavku pogledajte detaljan recept za ukusan domaći posni pasulj:
Posni pasulj
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 4 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 4 šargarepe
- 4 listića lovorovog lista
- so, biber i aleva paprika po ukusu
- ulje
Priprema:
- Pasulj potopite u mlaku vodu i ostavite tako preko noći.
- Sutradan, prospite tu vodu, nalijte novu i stavite da proključa, pa nakon nekoliko minuta prospite tu prvu vodu i nalijte novu, pa stavite da proključa. Postupak ponovite još dva puta.
- Nakon toga, sipajte u lonac čistu vodu tako da lepo pokrije pasulj, dodajte lovorov list, pa stavite da se kuva.
- U međuvremenu, iseckajte crni, beli luk i šargarepu, posolite, pa prodinstajte na malo ulja.
- Dodajte pripremljeno povrće u pasulj (oko pola sata nakon početka kuvanja), pa ostavite da se sve zajedno krčka 60-90 minuta, odnosno dok pasulj ne bude skoro skroz kuvan.
- Pred kraj kuvanja, dodajte zapršku od aleve paprike, brašna i ulja (mada ovaj korak možete i da preskočite ukoliko želite zdraviju varijantu posnog pasulja), dodajte soli i bibera po ukusu i kuvajte sve zajedno još oko 10-15 minuta.
- Služite toplo, uz salatu po želji i uživajte u ukusnom, zasitnom i vrlo hranljivom posnom obroku. Prijatno!
No Comment! Be the first one.