Pad Thai – recept za tradicionalno tajlandsko jelo u kome je svaki zalogaj iznenađenje za sebe
Pad Thai je poznato jelo tajlandske kuhinje, koje se najčešće služi kao brza hrana. U pitanju su pržene nudle, sa povrćem, mesom i zanimljivim sosevima, što ovom jelu daje vrlo uzbudljiv i svaki put drugačiji ukus. Iako Pad Thai danas možete naći u brojnim restoranima kod nas, ovo egzotično jelo uz malo truda i puno kvalitetnih sastojaka možete spremiti i u kućnoj verziji. U nastavku otkrijte kako:
Pad Thai
Sastojci:
- 220 g pirinčanih nudli srednje širine
- 3 kašike biljnog ulja
- 120 g mlevene piletine
- 1 kašičica sosa od ljute paprike
- 1 crvena paprika, tanko iseckana
- 240 g oljuštenih sirovih škampa
- 3 čena belog luka, izgnječena
- 2 kašičice sveže rendanog đumbira
- ½ šolje bujona od povrća ili piletine
- ½ šolje kečapa
- ¼ šolje soka od limete
- 3 kašike šećera
- 3 kašike ribljeg sosa
- 1 ½ šolja mladog luka, sitno iseckana
- ¼ šolje svežih listova korijandera ili peršuna
- seckani kikiriki
Priprema:
- Pokrijte rezance kipućom vodom i ostavite da odstoje 5 minuta, pa dobro ocedite i ostavite sa strane.
- Zagrejte polovinu količine ulja u voku ili u dubokom tiganju na jakoj vatri. Dodajte piletinu i ljuti sos, pa pržite uz mešanje 3 do 5 minuta, dok ne porumeni. Preručite u tanjir ili manju posudu i ostavite sa strane.
- U tiganj dodajte preostalo ulje i paprike, pa pržite 3 minuta, uz povremeno mešanje.
- Dodajte škampe i pržite 2 minuta.
- Umešajte beli luk, đumbir, bujon, kečap, sok od limete, šećer i riblji sos, pa dovedite do ključanja.
- Dodajte rezance i prženu piletinu, pa dobro promešajte da se sve fino sjedini.
- Dodajte klice pasulja i lagano promešajte. Pospite lukom, korijanderom i kikirikijem i poslužite. Prijatno!
Varijacije:
- Za prvu varijaciju, umesto mlevene piletine koristite mleveno svinjsko meso.
- Za varijaciju bez mesa, piletinu zamenite seckanim tofuom, a škampe seckanim omletom od 3 jajeta.
- Za treću varijaciju, sos od ljute paprike i kečap možete jednostavno zameniti ljutim i začinjenim kečapom. Uživajte!
Izvor: allrecipes