Tiramisu brownies – recept za kolač koji je najnoviji hit na društvenim mrežama, a koji uživanje u slatkišima podiže na viši nivo
Da li ste čuli za Tiramisu brownies? U pitanju je najnoviji gastronomski hit na društvenim mrežama koji, kao što sam naziv sugeriše, spaja dva kultna neodoljiva kolača!
Sočna čokoladna kora ala brownie, bogato prelivena kremom od maskarpone sira, vanile i espresa, te obilno posuta kakao prahom, predstvlja potpuno novi nivo poslastičarskog hedonizma pred kojim će zasigurno pokleknuti i oni koji nisu toliki ljubitelji slatkiša!
Budući da nam se bliže praznici, koje obično krase bogata trpeza i raskošne poslastice, Tiramisu brownies je kao stvoren za tu priliku. Zato dajte sebi oduška, naptravite ovu dekadentnu poslasticu i prepustite se čistom užitku sa svojim najdražima. Detaljan recept, koji smo pronašli na blogu Kitchen by the sea, prenosimo u nastavku:
Tiramisu brownies
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 400 g tamne čokolade sa 70% kakaa
- 60 g kakao praha
- 120 g oštrog brašna
- 5 jaja
- 140 g tamnog smeđeg šećera
- 200 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica espreso instant praha
Za tiramisu krem:
- 250 g maskarpone sira
- 250 ml slatke pavlake
- 50 g šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica paste od vanile
- 1 kašika espreso instant praha
Za posipanje:
- 3 kašike kakao praha
Priprema:
- Rernu zagrejte na 175 stepeni C.
- Kalup okvirnih dimenzija 23×33 cm obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
- U maloj posudi rastopite maslac na tihoj vatri.
- Rastopljeni maslac sklonite s vatre i dodajte mu komadiće tamne čokolade. Ako toplota maslaca ne uspe potpuno da rastopi čokoladu, vratite posudu na vatru na 10-ak sekundi i mešajte dok se sva čokolada ne rastopi i ne dobijete glatku, jednoličnu smesu.
- Mešavinu čokolade i maslaca stavite sa strane da se ohladi.
- U dubljoj posudi prosejte brašno, instant espreso prah i kakao prah, pa stavite sa strane.
- U drugoj posudi umutite jaja, smeđi i beli šećer, so i ekstrakt vanile tako da dobijete penastu, bledu smesu – mućenje bi trebalo da traje oko 4-5 minuta.
- Silikonskom špatulom lagano umešajte rastopljenu čokoladu i maslac u smesu jaja, šećera, soli i vanile.
- Dodajte i mešavinu brašna, kakao praha i instant espreso praha. Pazite da ne uništite fine mehuriće koji će testo učiniti mekim i prozračnim.
- Testo ulijte u pripremljeni kalup, pa poravnajte površinu špatulom.
- Pecite oko 25 minuta, odnosno dok vrh braunija ne počne lagano da puca i bude mekan na dodir. Pustite da se brauni potpuno ohladi na rešetki pre nego što na njega stavite espreso krem.
- U velikoj posudi lagano umutite maskarpone i slatku pavlaku. Mutite na srednjoj brzini dok se lepo ne sjedini, 30 sekundi do 1 minuta.
- Dodajte šećer, so, pastu od vanile i instant espreso prah.
- Mutite dalje na srednjoj brzini dok ne počnu da se stvaraju mekani vrhovi, 1-2 minuta.
- Na ohlađeni brownies namažite espreso krem, pa opet poravnajte špatulom.
- Pomoću male cediljke Tiramisu brownies ravnomerno pospite kakao prahom.
- Ostavite da se dobro ohladi.
- Tiramisu brownies isecite na kocke, skuvajte omiljenu kafu i prepustite se laganom uživanju u svakom zalogaju ovog neodoljivog kremastog kolača – prijatno!
Izvor: gastro.24sata.hr