• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
porketa
Foto: Shutterstock/from my point of view

Porketa s komoračem, žalfijom i čilijem: Raskošno jelo koje će biti zvezda vaše praznične trpeze

CityMagazine
29.12.2024. 2 min Recepti


Porketa s komoračem, žalfijom i čilijem je raskošno gurmansko jelo, kao stvoreno za svečani praznični ručak ili večeru. Iako deluje komplikovano, priprema ovog jela zapravo je vrlo jednostavna – jedina caka je da meso pripremite dan ranije. U nastavku pogledajte detaljne instrukcije:

Porketa s komoračem, žalfijom i čilijem

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog paufleka bez kostiju
  • 1 kašika semenki komorača
  • 2 kašičice bibera u zrnu
  • ½ kašičice soli za začinsku pastu
  • 8 listića žalfije
  • 1 kašičica čili pahuljica
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • dodatna so za soljenje mesa
Porketa s komoračem, žalfijom i čilijem: Raskošno jelo koje će biti zvezda vaše praznične trpeze
Foto: Shutterstock/from my point of view

Priprema:

  1. Manjim nožem izbodite rupice po celoj površini svinjskog paufleka. Na mesnoj strani nožem napravite duge duboke rezove po dužini mesa.
  2. Tostirajte semenke komorača dok ne zamirišu, a zatim ih istucite u avanu zajedno sa biberom u zrnu, belim lukom, solju, žalfijom i čili pahuljicama kako biste dobili grubu pastu. Dodajte ulje i dobro promešajte.
  3. Dobijenu pastu utrljajte u mesnu stranu svinjskog paufleka, pa kuhinjskim koncem zavežite svinjetinu sa šavovima na razmaku od dva centimetra tako da bude u obliku valjka s kožom izvan.
  4. Obilno posolite kožu, pa ostavite u frižideru nepokriveno preko noći ili najmanje osam sati kako bi se koža što više osušila.
  5. Zagrejte pećnicu na 220°C.
  6. Papirnim ubrusom očistite svinjsku kožu od soli i pecite 20 minuta.
  7. Smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 2 sata.
  8. Nakon 2 sata, podignite temperatutu na najvišu i pecite još 10 minuta kako bi kožica postala maksimalno hrskava.
  9. Pečeno meso odmorite 10 minuta.
  10. Uklonite konac i isecite za posluživanje.
  11. Ovako pripremljena porketa može se poslužiti kao toplo glavno jelo uz prilog po želji, ili, pak, hladno, uz razne salate ili kao ukusni dodatak sendvičima. Prijatno!

Izvor: Index.hr

 

Oznake:

čiligurmansko jelokomoračporketapraznično jeložalfija

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

grad hrana
Prethodni

Ovo je grad sa najboljom hranom na svetu u 2024.

novogodišnje zvezdice
Sledeći

Novogodišnje zvezdice – recept za hrskavu i ukusnu poslasticu sa višnjama i čokoladom

Sledeći
novogodišnje zvezdice
29.12.2024.

Novogodišnje zvezdice – recept za hrskavu i ukusnu poslasticu sa višnjama i čokoladom

Prethodni
29.12.2024.

Ovo je grad sa najboljom hranom na svetu u 2024.

grad hrana

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Tradicionalne supruge romantizuju majčinstvo, a filmovi ove godine ga prikazuju kao čist horor
    Tradicionalne supruge romantizuju majčinstvo, a filmovi ove godine ga prikazuju kao čist horor
    CityMagazine
    Najbolje pesme 2025. godine
    Ovo je 12 najboljih domaćih, odnosno regionalnih pesama 2025. godine, ali svi smo mi naši
    CityMagazine
    Sivi
    Bend koji vezuje generacije i donosi novu energiju: Nalateli smo na bend Sivi, i treba da ih poslušate
    CityMagazine
    INTERVJU Spisateljica Anja Mijović: „Otpadnici“ su oni koji nisu pristali da se odreknu empatije i pravde
    INTERVJU Spisateljica Anja Mijović: „Otpadnici“ su oni koji nisu pristali da se odreknu empatije i pravde
    CityMagazine
    netfliks
    Imamo za vas savršen film za 1. januar: Novi Netfliks hit je konačno tu
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖