Čupavci, recept za savršen kolač
Čupavci su starinski kolač koji savršeno podseća na zimu.
Evo recepta za čupavce, popularni kolač sa biskvitom, čokoladom i kokosom:
Sastojci:
Za biskvit:
3 jaja 200 g šećera 1 šolja mleka (oko 200 ml) 1 šolja ulja (oko 200 ml) 200 g brašna 1 prašak za pecivo 2 kašičice kakaa u prahu
Za preliv:
200 g čokolade (po mogućstvu za kuvanje) 100 g margarina 2 kašike šećera u prahu
Za valjanje:
150 g kokosa
Uputstvo:
Priprema biskvita: U velikoj posudi umutiti jaja i šećer dok smesa ne postane penasta. Dodati mleko i ulje, pa dobro promešati. U drugoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Polako dodavati suve sastojke u mokre, mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Smesu izliti u prethodno podmazan i pobrašnjen pleh (ili obložen papirom za pečenje). Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok biskvit ne postane čvrst i zlatno-smeđi. Proverite čačkalicom da li je pečen (ako izađe čista, biskvit je gotov). Ostaviti da se ohladi. Priprema prelivnog sloja: U manjoj šerpi otopiti čokoladu, margarin i šećer na tihoj vatri, mešajući dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu. Ostaviti da se ohladi i malo zgusne. Sastavljanje čupavaca: Ohlađeni biskvit iseći na male kocke (po vašoj želji). Svaku kocku prvo umočiti u ohlađeni čokoladni preliv, pa je zatim uvaljati u kokos. Ostaviti čupavce na tanjiru ili u posudi dok se čokolada ne stvrdne. Posluživanje: Čupavce možete poslužiti odmah, ali su još ukusniji kada odstoje nekoliko sati, jer se svi ukusi bolje upiju.
No Comment! Be the first one.