Stari recept jugoslovenskih baka: Tradicionalna supa koja mirisom i ukusom leči zimsku depresiju
Ako vas put nanese put Slovenije, u svakoj lokalnoj kafani možete se okrepiti uz topli i mirisni ričet, a nekad se ova supa tradicionalno spremala širom bivše Jugoslavije.
Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji pasulj. Razlika je samo u 2 sastojka, a to su ječam i beli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.
Recept za ovu tradicionalnu supu koja će vas savršeno ugrejati u zimskim mesecima, našli smo na sajtu Aktivni.si.
Sastojci:
– 250 g ječma (oljuštenog)
– 2 do 3 šargarepe
– komad celera
– peršun (koren i zeleniš)
– 1/2 luka
– 1 do 2 čena belog luka
– lovorov list
– 1 praziluk
– malo karfiola
– pasulj
– so i biber
– sušena svinjska kolenica, može se koristiti i kobasica
Priprema:
Operite ječam i potopite ga preko noći (ili barem nekoliko sati). Stavite da se kuva u većem loncu, jer ćete dodati i: manju svinjsku kolenicu ili drugo parče dimljenog svinjskog mesa, šargarepu iseckanu na kockice ili rendanu, koren celera i peršuna, sitno seckani crni i beli luk i lovorov list.
Lagano posolite i kuvajte oko sat i 15 minuta, pa dodajte isečen praziluk i karfiol isečen na cvetove, kuvajte još 15 minuta, umešajte malo kuvanog pasulja (može i iz konzerve), pospite peršunom i – gotovo!
Meso nasecite i poslužite posebno ili vratite u jelo koje je sada gotovo.