Osvanula nova lista 5 najgorih jela na svetu: Dovoljno je da pročitate sastojke i već vam nije dobro
Gastro stranica Taste Atlas napravila je analizu najbolje i najgore rangiranih jela među svojim korisnicima. Od 600.000 recenzija izdvojili su 100 najgore rangiranih jela, a ovo su prvih pet s najnižim ocenama, prenosi Pun kufer.
- Blodpalt
Najgore jelo na svetu, prema mišljenju korisnika TasteAtlasa, je blodpalt, koji ima ocenu 1,6. Reč je o jelu sa severa Evrope iz Laponije.
Te finsko-švedske knedle pripremaju se od raženog ili ječmenog brašna i mešaju sa životinjskom krvlju – nekada se dodavala krv irvasa, a danas je svinjska najčešća.
Nekad se blodpalt puni prženim pečurkama i slaninivom, a kuva se u mesnom bujonu. Najčešće se poslužuje kao prilog jelima s džemom od brusnica.
- Bocadillo de sardinas
Na drugom mestu liste najgorih jela našao se španski sendvič bocadillo de sardinas, koji ima ocenu 1,9 od sveukupno 5.
Reč je o sendviču koji se najčešće pravi od duguljastog hleba barra de pan, a puni se sardinama. Mogu se koristiti sardine u ulju, salamuri ili sosu od paradajza.
U sendvič mogu da se dodaju i kuvana jaja, avokado, masline, majonez, senf, jogurt, pečurke i drugi slični sastojci.
- Calskrove
Španski sendvič sledi švedsko jelo calskrove. To je kalcone punjen hamburgerom i prženim krompirima – izum restorana Tre Kroner iz Skellefteåa za ljude koji ne mogu da se odluče da li bi naručili picu ili hamburger nakon večeri u kojoj su popili previše.
- Angulas a la cazuela
Angulas a la cazuela je tradicionalno jelo iz Baskije, a uključuje retku namirnicu – mlade jegulje koje se prže na maslinovom ulju s belim lukom, čilijem i solju u posebnoj posudi po imenu cazuela.
- Jellied eels
Jegulje su zvezde i petog najgoreg jela prema korisnicima Taste Atlas-a. Tačnije, svojevrsna verzija želea od jegulja koje dolaze iz Engleske, a pripremaju se još od 18. veka.
Ovo je jelo nekad bilo veoma jeftino – jegulje su se lovile u Temzi, narezale na manje komade, prokuvale u loncu sa začinima, a potom ohladile i poslužile. Danas se rade sa želatinom, a začinjavaju belim biberom i sirćetom.
Celu listu najgore ocenjenih jela na svetu proverite na zvaničnim stranicama Taste Atlas-a.