Pavlova, recept za tortu koja svaki put odševi
Pavlova je savreša torta. Skoro kao puslica. Dobro, kora joj je puslica.
Vreme pripreme: 2 sata i 25 minuta
Količina: 12 porcija
Sastojci:
¾ šolje šećera2 kašičice gustina (kukuruznog skroba)3 belanca (sobne temperature)2 kašičice ekstrakta vanile, podeljeno¾ kašičice belog sirćeta2 šolje slatke pavlake3 kašike šećera u prahu1 pakovanje (oko 500 g) svežih jagoda, očišćenih od peteljki
Priprema:
Zagrejati rernu na 120°C. Obložiti pleh papirom za pečenje ili silikonskom podlogom.U jednoj činiji pomešati šećer i gustin. U drugoj činiji umutiti belanca mikserom dok ne postanu penasta i dobiju gustu, svilenkastu teksturu (oko 2–3 minuta). Dodati 1/4 mešavine šećera i gustina i mutiti dok se potpuno ne sjedini (oko 30 sekundi). Postepeno dodavati ostatak šećera i mutiti dok se sve ne sjedini, a masa postane sjajna i gusta.Dodati 1 kašičicu vanile i sirće, pa mutiti dok belanca ne formiraju čvrst vrh koji zadržava oblik kada se mikser podigne (još 2–3 minuta).Kašikom naneti belanca na pripremljeni pleh i formirati disk širine oko 15 cm i visine oko 5 cm.Peći 1 sat. Nakon toga isključiti rernu, otvoriti vrata rerne (može da se podboči varjačom) i ostaviti Pavlovu da se hladi još 1 sat u rerni.Prebaciti ohlađenu Pavlovu na tanjir za serviranje.Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i preostalom kašičicom vanile dok se ne formiraju meki vrhovi (oko 3–4 minuta). Premazati preko Pavlove i odozgo rasporediti sveže jagode.

Trenutno nema komentara! Budite prvi